Slovenke so velik del posla opravile že na sobotni tekmi v Osijeku, na kateri so zmagale s petimi zadetki razlike (28:23). Selektor Uroš Bregar je igralke nagradil s prosto nedeljo, v ponedeljek pa so se spet zbrale na pripravah v Laškem, kjer so nastanjene, in opravile nekaj treningov v legendarni dvorani Golovec. V njej se bodo danes še enkrat pomerile s Hrvaticami in si po dolgih dvanajstih letih skušale priigrati uvrstitev na SP – nazadnje so na njem nastopile v Rusiji leta 2005. V Celju naj bi bile močnejše tudi za prvo vratarko Mišo Marinček, ki zaradi poškodbe ni nastopila na prvi tekmi, dobro pa jo je nadomestila Amra Pandžić, klubska soigralka iz Krima Mercatorja, ki je zbrala enajst obramb.

V Osijeku je bila levokrilna igralka Tamara Mavsar (skupaj s soigralko Neli Irman) s šestimi goli najboljša strelka tekme. »Prav zmage v sosedskih dvobojih so najslajše. Toda v naši igri je bilo za odtenek preveč padcev, kar moramo v Celju popraviti oziroma odpraviti. Pet zadetkov prednosti je po eni strani lahko veliko, po drugi pa tudi malo, kajti takšno razliko je mogoče nadoknaditi v nekaj minutah. Najpomembneje je, da ostanemo mirne in da se ne uspavamo zaradi prednosti iz Osijeka, saj sem prepričana, da smo kakovostnejše od Hrvatic. In da bomo to tudi pokazale in dokazale na igrišču ter se uvrstile na prvenstvo v Nemčiji,« napoveduje reprezentantka Tamara Mavsar, ki se po le enoletnem igranju za Vardar iz Skopja vrača v Krim.

V Golovcu se že hladi penina in pripravlja slavje ob uvrstitvi Slovenije na decembrsko SP. Današnja tekma bo posebna tudi za kapetanko Nino Jeriček, saj bo to zadnja v njeni dolgi karieri. »V Osijeku smo na igrišču upravičile vlogo favoritinj in si priigrale pomembno prednost. Toda Hrvatice se ne bodo vdale in jo bodo skušale izničiti. Upam, da bomo v Celju, kjer sem začela svojo rokometno pot, odigrale še bolje, znova zmagale, potrdile, da smo boljše od Hrvatic, in se uvrstile na SP,« pravi 33-letna Nina Jeriček, ki bo zdaj dala prednost materinstvu. V rokometni pokoj, a le na reprezentančni ravni, bo po tekmi v Golovcu odšla tudi 29-letna Maja Šon Užmah, članica francoskega kluba Celles sur Belle.

Neuspeh v dodatnih kvalifikacijah za SP bi lahko s selektorskega stolčka odnesel na Hrvaškem dokaj nepriljubljenega Gorana Mrđena, ki je tik pred prvo tekmo dobil nogo na klubski ravni v Podravki iz Koprivnice. Kljub rezultatu minus pet iz Osijeka Goran Mrđen optimistično (beri: utopistično) napoveduje: »Naša reprezentanca je vseeno malce premalo izkušena, velika želja po uspehu pa je šla v napačno smer in igralke so pregorele. Zato so igrale v krču in niso bile prave. Toda v Celju bo drugače, saj bodo lahko igrale sproščeno in neobremenjeno, Slovenke pa so že prepričane o uvrstitvi na SP. Prav v tem bi lahko bila naša priložnost za presenečenje.«