Pred sinočnjo, 15. medsebojno uradno tekmo je bila statistika izrazito na strani Slovencev, ki so si priigrali enajst zmag ter le dvakrat izgubili in enkrat remizirali. Tudi dvorana BBC Arena v Schaffhausnu je bila v preteklosti že srečna za Slovence. Po neuspehu proti Belorusiji v Stožicah v kvalifikacijah za EP 2014 na Danskem so morali v boju za vozovnico za SP v Katarju 2015 celo v predkvalifikacije. V skupini 3 so osvojili prvo mesto (10 točk, Ukrajina 9, Švica 5 in Luksemburg 0), prav v Schaffhausnu so premagali Švico s kar 31:23, blestel pa je Dragan Gajić z enajstimi zadetki.

Selektor Veselin Vujović se je danes odločil, da bo od 17 igralcev, ki jih je pripeljal v Švico, med gledalce poslal organizatorja igre Miho Zarabca. Kljub drugačnim napovedim iz švicarskega tabora je zaigral tudi prvi zvezdnik Andy Schmid, član nemškega prvaka Rhein-Neckarja in igralec, ki je letos že četrtič zapored postal najkoristnejši igralec lige (MVP). Schmid, ki je zaradi bolezni manjkal novembra lani v Velenju (zmaga Slovenije z 32:27), je bil tako eden od dveh domačih reprezentantov, ki si kruh služita zunaj Švice. Poleg njega je to še 23-letni vratar Nikola Portner, v Lyonu v Franciji rojeni sin nekdanjega jugoslovanskega rokometnega zvezdnika Zlatka Portnerja (z Vujovićem sta skupaj igrala v Metaloplastiki in Barceloni ter z obema kluboma postala prvaka Evrope) in soigralec slovenskega trojčka v Montpellieru (Dolenec, Kavtičnik, M. Žvižej), ki je v Velenju zbral 13 obramb. Preostalih 14 igralcev selektorja Michaela Suterja prihaja iz švicarskih klubov, od tega polovica iz Kadettna v Schaffhausnu, serijskega državnega prvaka in stalnega udeleženca lige prvakov, ki ima domovanje prav v dvorani BBC Arena.

Oslabljeni Slovenci so imeli prvič v reprezentančni zgodovini sočasno v zasedbi kar pet igralcev, visokih 200 centimetrov ali več: Blagotinšek, Barišić Jaman, Žabič, Mačkovšek in Kastelic. Gostje so si po dobrih osmih minutah priigrali prvo večjo prednost (6:3), Švicarji pa so začeli padati že sredi prvega polčasa. Pri zaostanku s 7:10 v 18. minuti je sledil njihov skoraj desetminutni strelski post, Slovenci pa so v tem delu naredili delni izid 6:0 in premierno povedli za devet (16:7). Končni izid polčasa je postavil Žabič s strelom prek celotnega igrišča na prazen gol, v prvem delu je dal Vujović priložnost kar enajstim igralcem v polju od skupno 14 in vsi so se vpisali med strelce.

Sredi drugega polčasa so Švicarji izkoristili manjši padec v slovenski igri in se približali na minus šest (16:22). A Vujović je takoj ukrepal z minuto odmora, njegove besede pa so takoj prinesle učinek na igrišču. Prednost je spet začela konstantno naraščati: in pet minut kasneje prvič dosegla deset golov (27:17). Za rekordno razliko 14 zadetkov je poskrbel vratar Urh Kastelic – namesto v Celje bo očitno odšel v Zagreb – s svojim že drugim zadetkom na tekmi za vodstvo s 33:19, obakrat pa je zadel prazna domača vrata s strelom iz svojega šestmetrskega prostora. Z razpletom tekme je bil zadovoljen tudi selektor Veselin Vujović: »Zaradi številnih manjkajočih igralcev je težko narediti v kratkem času koncept igre s kopico novinci, a to ljudi ne zanima. Vsi pričakujejo le zmage in upam, da so zdaj zadovoljni. Že pred tekmo sem dejal, da nimamo razlogov za skrb, in to se je na igrišču tudi pokazalo. Suvereno smo nadzorovali potek tekme vseh šestdeset minut, fantje pa so povsem upravičili moje zaupanje. Zdaj moramo proti Portugalski le še narediti piko na i in se uvrstiti na EP.«

Na današnji drugi tekmi v skupini 5 je Portugalska doma izgubila proti Nemčiji s 26:29 (15:16). Slovenija za zanesljivo napredovanje na EP 2018 proti Portugalcem v Kopru potrebuje zmago (vsaj z zadetkom razlike), dovolj pa bi bil tudi že neodločen izid, a gostje ne smejo doseči več zadetkov kot Slovenci na prvi tekmi v Lizboni (26:26). Para 6. (zadnjega) kroga: Slovenija – Portugalska (sobota, 17. junija, ob 20. uri), Nemčija – Švica (nedelja, 18. junija, ob 15. uri).