»Igrati moramo čvrsto in agresivno, čeprav bi nam to lahko prineslo 158 minut izključitev. Slovenke so zaradi našega zdesetkanega kadra prepričane, da se bodo zlahka uvrstile na SP, a mi bomo dokazali nasprotno,« je pred sobotno tekmo v Osijeku grozil hrvaški selektor Goran Mrđen. V hrvaški javnosti precej nepriljubljeni Mrđen je zaradi odpovedi in poškodb ostal brez skoraj vseh nosilk igre, proti Slovenkam je bilo v soboto v ekipi največ igralk Podravke iz Koprivnice (5), za njimi pa Lokomotive (4).

Prav Podravka je v zadnjem krogu hrvaške lige izgubila proti Lokomotivi v Zagrebu z 10:17, vendar je vseeno osvojila naslov prvakinj, čeprav je Lokomotiva prvo tekmo izgubila z enako razliko sedmih zadetkov (18:25). Po pravilih evropske zveze EHF bi morala biti prvakinja Lokomotiva, saj je dosegla več zadetkov v gosteh, toda v hrvaški ligi že od nekdaj velja pravilo, da v takšnem primeru odloča boljše razmerje doseženih in prejetih zadetkov v celotni ligi.

Da so bile Mrđenove grožnje neutemeljene, potrjuje podatek, da Hrvatice v šestdesetih minutah niso niti enkrat vodile, z izjemo začetnih 0:0 pa niso iztržile niti enega izenačenja. Že po desetih minutah so imele Slovenke prvič prednost štirih golov (8:4), tik pred koncem prvega polčasa pa pet (15:10). V 39. minuti so z dvema igralkama več poskrbele za rekordnih plus šest (19:13), v končnici pa popustile in gostiteljice so se približale na minus dva (21:23). A favorizirane gostje so v zadnjih šestih minutah spet dodale plin in prav v zadnji izenačile najvišjo prednost (28:22).

Selektor Uroš Bregar kljub uspehu, s katerim so Slovenke že z nogo in pol na decembrskem SP v Nemčiji, ni bil povsem zadovoljen. »Naša predstava je bila seveda daleč od idealne. Hrvatice smo dobro analizirali in se nanje dobro pripravili, vendar smo v obrambi naredili nekaj neumnosti, v napadu pa nismo igrali tako, kot smo se dogovorili, saj smo zgrešili preveč 'zicerjev' in prehitro zaključevali napade. Tudi osrednji obrambni blok še ni na takšni ravni, kot si želim in pričakujem, kar pa je v veliki meri posledica nekaterih sprememb v obrambnih postavitvah. Z izidom in zmago v Osijeku smo uspešno opravili prvi del naloge, zdaj nas v četrtek čaka še drugi v Celju,« je ocenil Uroš Bregar, ki verjame, da se bo Slovenija po dvanajstih letih končno le uvrstila na SP.