Zadnja noč pred včerajšnjim odhodom proti Švici je bila kratka, kajti igralci in reprezentančno vodstvo so že ob petih zjutraj odpotovali iz Zreč proti brniškemu letališču. Po letalskem prevozu do Züricha in avtobusnem do Schaffhausna, mesta z okoli 40.000 prebivalci ob reki Ren na severu Švice in v bližini meje z Nemčijo, so opravili tudi prvi trening. V Švico je odpotovalo 17 rokometašev, pravico nastopa na tekmi pa jih ima 16, tako da bo danes en »tehnološki višek« na tribuni dvorane BBC Arena.

Po številnih poškodbah in odpovedih (Kavtičnik, Cingesar, Poteko, Bombač, Henigman, Prošt, St. Skube, M. Žvižej, Šoštarič, Janc…) ima selektor Veselin Vujović na razpolago precej spremenjeno zasedbo. »Ne le odkar sem v Sloveniji, ampak v celotni selektorski karieri še nisem imel toliko poškodovanih igralcev. A priložnost so zaradi tega zdaj dobili drugi igralci in jo tudi dobro izkoristili. Z njimi smo dobili novo kakovost, nove dimenzije v igri. Upam, da bodo igro s pripravljalnih tekem proti Črni gori znali pokazati tudi na pravih evropskih dvobojih. Trenutna reprezentanca je vseeno dovolj kakovostna, da Slovenijo pripelje do zmag proti Švici in Portugalski ter do uvrstitve na EP,« o ekipi s tremi novinci (Žabič, Leban, Verdinek) in enim povratnikom (Barišić - Jaman) meni Veselin Vujović.

Zaradi klubskih obveznosti v tujini sta se zadnja priključila Jure Dolenec (z Montpellierom je osvojil tretje mesto v francoski ligi in bil izbran za najboljšega desnega zunanjega igralca) in Marko Bezjak. Oba se dobro spominjata tudi 16. junija 2013, ko je Slovenija v Stožicah izgubila proti Belorusiji (33:35) in ostala brez EP 2014 na Danskem. »Niti slučajno se ne sme ponoviti črni junij izpred štirih let. Za vse nas bi bila neuvrstitev na EP 2018 katastrofa. Po dveh bolečih porazih z Nemci je vrag odnesel šalo. Zdaj moramo premagati tako Švicarje kot Portugalce. Kljub zdesetkani in spremenjeni zasedbi imamo še vedno dovolj kakovosti, znanja in izkušenj za dve zmagi,« pravi – ob odsotnosti poškodovanega Vida Kavtičnika – rezervni kapetan Marko Bezjak, ki je bil z Magdeburgom letos peti v nemški ligi. Od šestnajsterice selektorja Borisa Deniča so v sedanji reprezentanci zgolj štirje, ki so okusili grenkobo poraza proti Belorusiji: poleg Bezjaka in Dolenca še Matej Gaber in David Miklavčič.

V skupini 5 je Švica zadnja (Nemčija 8 točk, Portugalska 5, Slovenija 3, Švica 0), med 28 reprezentancami v sedmih kvalifikacijskih skupinah pa je ena izmed treh – poleg nje še Latvija in Belgija –, ki na prvih štirih tekmah ni osvojila niti točke. Švicarji, ki so novembra lani izgubili v Rdeči dvorani v Velenju (27:32), nimajo več možnosti za uvrstitev na EP, za nameček pa naj bi danes igrali tudi brez prvega zvezdnika Andyja Schmida, ki je s klubom Rhein Neckar nedavno postal prvak Nemčije. Danes bo v skupini 5 še ena pomembna tekma: ob 19.30 se bosta v Gondomarju pomerili Portugalska in Nemčija.