V prihodnjih tednih se bo poskušal Karničar kot prvi na svetu povzpeti na K2, drugo najvišjo goro sveta (8611 metrov), in z nje opraviti smučarski spust. Na podvig se je pripravljal več kot deset let, pravi, da se kondicijsko ter psihično dobro počuti. Danes je s soplezalcem Borisom Repnikom in novinarjem Davidom Stropnikom poletel v Pakistan. Pozneje se bo odpravi pridružil še zdravnik Nejc Korinčič, v Karakorumu pa se bo ekipa dopolnila še s štirimi izkušenimi pakistanskimi gorniki.

Decembra bo pod K2 prišla tudi odprava iz Poljske, ki bo poskušala izvesti prvi zimski vzpon na goro, edino med osemtisočaki, ki je pozimi človek še ni osvojil. Uspeha Karničarja in Poljakov bi pomenila dva nova alpinistična mejnika, dosežena na gori, ki med vsemi osemtisočaki velja za statistično najnevarnejšo. »K2 ima posebne zahtevnosti,« pravi Davo Karničar. »Proti naravi ne morem kaj posebnega narediti, lahko si prizadevam in si želim, da bom imel srečo.« Za vzpon si je pripravil podroben načrt: do višine 7400 metrov bo ekipa smer temeljito opremila s fiksnimi vrvmi, kar bo Karničarju med pripravami za odhod na vrh olajšalo vzpenjanje. »Ko bom dočakal stabilno vremensko luknjo, se bom moral odzvati hitro, saj bo s te višine do vrha v idealnih razmerah še dan in pol plezanja,« pravi Karničar, ki si želi, da bi smučarski spust z vrha gore do baznega tabora opravil v štirih urah.

Sponzorski mrk

Smučar, ki je leta 2000 prvi na svetu v enem zamahu smučal z vrha Mount Everesta, se bo s K2 spustil z Elanovimi novimi, zložljivimi turnimi smučmi in Slatnarjevimi turnimi vezmi. »Smučanje z njimi je odlično, imajo bolj konkreten stik s podlago,« pravi Karničar, ki je imel do zadnjega dne težave s sponzorji. »Hvaležen sem vsem, ki so pristopili k projektu, Tušu, Elanu, Slatnar Carbonu, Alpini, Cargo-partnerju, Intersocksu in drugim. Po drugi plati pa vidim, da je še vedno nerešenih več stvari, pri katerih sem predvidel, da stroški ne bodo visoki,« je pred odhodom povedal Karničar, zaskrbljen, ker še vedno ni vedel točnih zneskov za uradna dovoljenja, ki jih bo moral plačati v Pakistanu. »Mislim, da mi manjka deset do petnajst tisoč evrov. Odlično bi bilo, če bi se še kdor koli videl v tem projektu oziroma če bi lahko jaz v svoji vlogi zanj kar koli dobrega naredil,« je pred odhodom proti gori vseh gor povedal Davo Karničar, ki ima med svojimi alpinističnimi smučarskimi lovorikami poleg najvišje gore sveta še osemtisočak Anapurno, najvišje vrhove vseh sedmih celin, severovzhodno steno Eigerja, vzhodno steno Matterhorna, pa tudi Triglav, Jalovec in Špik. Kot pravi, bo tudi po vrnitvi s K2 zagotovo poskušal še naprej gojiti trend alpinističnega smučanja in svojo držo v njem.

Daljši intervju z Davom Karničarjem lahko preberete to soboto v Objektivu.