Pridružite se, prvi mesec samo 1 eur
Kuharski portret - Jorg Zupan, Atelje, Ljubljana: Iz Debele race v Smrekarjev hram
Dnevnik.si
  • Slovenija
  • Svet
  • Posel
    • Poslovne novice
    • Zaposlitve in kariera
    • Borzni komentar
    • Trg delnic
    • Trg obveznic
    • Indeksi in svežnji
    • Valute
    • Bitcoin
  • Šport
    • Nogomet
    • Košarka
    • Kolesarstvo
    • Hokej na ledu
    • Rokomet
    • Skoki
    • Tenis
    • Ostali športi
    • Rekreacija
    • Planinstvo
    • Igralec kroga
    • Dnevnikova stava
    • Luka Dončić
  • Kultura
    • Glasba
    • Knjiga
    • Oder
    • Film
    • Vizualna umetnost
    • Arhitektura
    • Oblikovanje
    • Mediji
    • Splošno
    • Iz karantene
  • Magazin
    • Aktualno
    • Znanost in tehnologija
    • Kulinarika
    • Moj dom
    • Svet vozil
    • Prosti čas
    • Estrada
    • Zdravje
    • Slovenci po svetu
  • Kronika
  • Lokalno
    • Ljubljana
    • Štajerska, Koroška in Prekmurje
    • Primorska
    • Gorenjska
    • Osrednja Slovenija
    • Dolenjska in Bela krajina
    • Zasavje in Posavje
  • Mnenja
    • Kolumne
    • Komentarji
    • Pisma bralcev
    • Odprta stran
  • Objektiv
    • Komentarji
    • Intervjuji
  • Nedeljski
  • Gazela
  • Moj dom
    • Notranja oprema
    • Ideje za dom
    • Arhitektura
    • Vrt in okolica
    • Gradnja in prenova
    • Energija
    • Varnost
    • Uporabno
    • Vprašajte strokovnjaka
Kuharski portret

Kuharski portret - Jorg Zupan, Atelje, Ljubljana: Iz Debele race v Smrekarjev hram

Jorg Zupan, 30-letni kuhar, ki je minuli teden v nekdanjem Smrekarjevem hramu, zdaj znanem kot Atelje, nahranil tudi igralca Billa Murrayja, težko skrije, kaj je po duši in poklicu. Roke so pokrite s tetovažami, posvečenimi kuhanju, pa naj gre za kak simbol, ki ga spomni na določeno obdobje njegove kuharske poti, ali sestavino, ki mu je pri srcu, kdaj pa kdaj ga zaznamuje tudi kakšna ureznina, čeprav se to verjetno ne zgodi prav pogosto. Jorgovo kilometrino, in to dobesedno, ima namreč redkokateri kuhar njegovih let. Kuharsko prakso je po višji strokovni gostinski šoli v Mariboru opravljal med Avstralijo, Veliko Britanijo in Norveško oziroma v Quayu v Sydneyju, ki velja za avstralskega prvoligaša, ter dveh restavracijah s tremi michelinkami, Maaemoju na Norveškem in skoraj londonskem Fat Ducku (Debela raca), kjer se je učil od Hestona Bloomenthala. Bloomenthal je zvezda britanske kulinarike, za Jorga Zupana pa radi rečejo, da je vzhajajoča zvezda slovenske kulinarike, čeprav je v resnici vzšel pred že kar nekaj časa. Sodobna kuhinja, ki se ji poznajo obiski različnih koncev sveta, je kombinirana z okusi, ki jih že poznamo, rezultat pa so lepi in unikatni krožniki, v katerih se bahajo jedi, kot so panakota iz zelene in alg, fermentirana zelena z ingverjem, jabolko z dašijem, maslena emulzija s kaprami in limono in tako naprej do kruha iz kislega kvasnega nastavka, za katerega se zdi, da je pravzaprav njegov največji ponos. tb

tb
14. junij 2017 00:01 14. junij 2017 0:01
Predviden čas branja: 1 min
Kuharski portret
tb
14. junij 2017 00:01
14. junij 2017 0:01
Predviden čas branja: 1 min

NAJNOVEJŠE

    Vse objave
    Kuharski portret  - Jorg Zupan, Atelje, Ljubljana: Iz Debele race v Smrekarjev hram

    (Foto: Boštjan Tacol)

    Kuharski portret kuhanje chef kuharski mojster Jorg Zupan Atelje

    Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno v skladu z določili uporabe in citiranja vsebin.

    Preberite sorodne prispevke

    Peter Kovač, chef restavracije Maxim: Samo iz lokalnih pridelkov ni kulinarike na najvišji ravni

    Peter Kovač, chef restavracije Maxim: Samo iz lokalnih pridelkov ni kulinarike na najvišji ravni

    03.10.2019

    Restavracija Maxim, ki že od leta 1971 domuje v pasaži nekdanjega Maximarketa, je ena redkih, ki je v poplavi modernih ljubljanskih restavracij, ki...

    Roberto Monas - Italijan na slovenskem podeželju

    Roberto Monas - Italijan na slovenskem podeželju

    31.05.2017

    O tem, od kod prihaja in kje je zdaj kuharski mojster Roberto Monas, marsikaj pove že ime njegove gostilnice Krtina D'Ampezzo. Igra besed, ki hkrati...

    Kuharski portret, Mara Borac / As, Ljubljana: S Popetom že 25 let

    Kuharski portret, Mara Borac / As, Ljubljana: S Popetom že 25 let

    24.05.2017

    Čeprav ob omembi Asa, restavracije, v kateri se zbira ljubljanska smetana, vsak najprej pomisli na njenega lastnika Svetozarja Popovića - Popeta, ki...

     Mojmir Šiftar / Skipass hotel in restavracija, Kranjska Gora: Šef 44 okusov čaja

    Mojmir Šiftar / Skipass hotel in restavracija, Kranjska Gora: Šef 44 okusov čaja

    17.05.2017

    Če bi Mojmirja Šiftarja, ki se je kuhanju zapisal tudi s tetovažo Chef for Life, morali opisati z eno besedo, bi bil to čaj. Čaj kot njegova...

     Luka Košir  / Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom: Šef, ki se skriva v brunarici

    Luka Košir / Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom: Šef, ki se skriva v brunarici

    10.05.2017

    Luki Koširju je bilo kuhanje položeno v zibelko. Oče in mama sta se namreč odločila, da bo kuhar, ko je bil še otrok, družinskemu gostišču,...

    Vesna Čarman: Vse prej kot revna kuharica

    Vesna Čarman: Vse prej kot revna kuharica

    03.05.2017

    Čeprav je Vesna Čarman z možem in poznavalcem vin Dušanom gostilno pred kratkim predala hčerki Nini in sinu Gašperju, se kuhinji ni popolnoma...

    Bine Volčič, Monstera: Ljubljanska pošast s francosko šolo

    Bine Volčič, Monstera: Ljubljanska pošast s francosko šolo

    26.04.2017

    Monstera, ki jo je po štirih letih iskanja primernega prostora v Ljubljani odprl verjetno najbolj znani kuhar v Sloveniji, zagotovo pa slovenski...

     Slavko Žagar - Slavc/Skaručna: V eni roki plošča, v drugi krača

    Slavko Žagar - Slavc/Skaručna: V eni roki plošča, v drugi krača

    19.04.2017

    »Žagarjevi se, najprvo v starem ljubljanskem jedru, potem pa na domačiji v vasi Skaručna pod Šmarno goro, že štirideset let ukvarjajo le z enim: z...

    Dnevnik.siDružba medijskih vsebin, d.d.
      • DRUŽBA

      • Predstavitev
      • Vodstvo
      • Dosežki
      • Sporočila za javnost
      • OGLAŠEVANJE

      • Spletni oglasi
      • Tiskani oglasi
      • Scena
      • Osmrtnice
      • Mali oglasi
      • EDICIJE

      • Dnevnik
      • Nedeljski dnevnik
      • Razvedrilo
      • Naročanje edicij
      • Digitalni paketi
      • PROJEKTI

      • Gazela
      • Zlata nit
      • POGOJI

      • Naročniški
      • Akcije in nagradne igre
      • Spletno mesto
      • Piškoti
      • Avtorske pravice
      • Volilna kampanja
      • Zasebnost