Janko Medja je NLB vodil od jeseni 2012 do februarja 2016 in je, kot je dejal v parlamentu, banko dobil v finančno slabem stanju. »Dobili smo razmeroma slab sistem upravljanja s tveganji, nekatere politike smo pogrešali v celoti, nekaterih pa se sploh ni spoštovalo,« je pojasnil Medja. Z ugotavljanjem vzrokov za pretekle izgube v NLB so se začeli ukvarjati šele konec leta 2012. Na vprašanje Anžeta Logarja, predsednika parlamentarne preiskovalne komisije za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu, zakaj niso tega ugotavljali že prej, je Medja odgovoril: »Ne vem. Na mojo pobudo smo z ugotavljanjem začeli konec leta 2012. To bi lahko naredila tudi prejšnja uprava.« S tem je s prstom pokazal na svojega predhodnika Boža Jašoviča, ki je banko vodil od jeseni 2009 do konca leta 2011 in je s položaja odstopil zaradi (ne)prodaje Mercatorjevih delnic.

Medja je bil v tem času predsednik nadzornega sveta banke. Takrat so novo vodstvo v NLB iskali prek kadrovske agencije Korn Ferry, kar je zaradi visokih stroškov pred leti dvignilo precej (medijskega) prahu. Medja je pojasnil, da je bila ta agencija izbrana, ker je ena od petih najboljših na tem področju. »Tudi če je bil Korn Ferry petkrat dražji od drugih kadrovskih agencij, je bil še vedno cenejši od površinskega kadrovanja v preteklih 15 letih,« je dodal Medja.

Medja tudi o poslih s Kosom

V zvezi s stroški, ki jih je imela banka s podjetjem v lasti Draga Kosa – nekdanjega predsednika komisije za preprečevanje korupcije – ki je za NLB forenzično pregledovalo kreditne mape, pa je Medja dejal: »Domnevam, da se je NLB to izplačalo.« Po njegovem mnenju pa ekonomskega izračuna ne more nihče dati, saj je bilo treba te posle raziskati, v banki pa za to niso imeli dovolj kadrov. Poslanec Logar se je dotaknil tudi nedavno razkritega primera pranja denarja v NLB v letih 2009 in 2010. Zanimalo ga je, ali bi ga Medja zaznal, če bi se to dogajalo v času njegovega mandata. »Tega primera ne poznam, vendar če bi šlo za milijardo evrov, upam, da bi me kdo opozoril,« je odgovoril Medja. Ob tem se je spomnil, da je v času njegovega mandata nekdo želel nakazati 500 milijonov evrov. »To je prišlo do mene in tej osebi smo rekli, naj najprej dokaže izvor,« je dejal. Medja je sicer zanikal, da bi nanj vplivala politika. Vendar je ob tem spomnil na obisk kriminalistov septembra leta 2013 in poslancem odgovoril z vprašanjem: »Ali je to, da ti organizirajo hišno preiskavo, poskus vplivanja politike?«