»Imamo stranko, ki je dobila prevladujoče število glasov in to bo, upam, omogočilo oblikovanje stabilne vlade. Stabilnost vodenja je tisto, kar je Slovenija v zadnjih nekaj letih najbolj pogrešala, prav to pa država najbolj potrebuje, če želi ostati konkurenčna na mednarodnih trgih,« je prvi mož Nove Ljubljanske banke (NLB) za Bloomberg povedal ob robu poslovne konference Summit 100 v dalmatinskem Cavtatu.

Konkretnih načrtov za prodajo NLB še ni

Takšna stabilna vlada bi po njegovem mnenju lahko omogočila tudi začetek postopka prodaje največje slovenske banke. »Za zdaj še ni konkretnih načrtov za prodajo banke, so se pa vlagatelji zelo pozitivno odzvali na našo nedavno izdajo za 300 milijonov evrov obveznic,« je spomnil Medja in dodal, da investitorji zdaj čakajo na to, kako se bo nadaljevala privatizacija in kakšni bodo rezultati banke.

Predsednik uprave NLB je ponovil, da banka letos načrtuje bistveno boljši rezultat pred slabitvami in rezervacijami, na koncu leta pa tudi nekaj malega neto dobička. Skupina NLB je v prvem letošnjem četrtletju sicer ustvarila 28,6 milijona evrov čistega dobička, matična bank pa 23,6 milijona evrov.

Delež slabih posojil pri 25 odstotkih

Delež slabih posojil v banki je trenutno stabilen pri 25 odstotkih, do konca leta pa naj bi se še rahlo zvišal, je pojasnil Medja in dodal, da je 70 odstotkov teh posojil pokritih z rezervacijami.

Država je z 1,55-milijardno dokapitalizacijo NLB konec lanskega leta postala 100-odstotna lastnica banke, svoj delež pa mora glede na načrt prestrukturiranja, ki ga je v okviru soglasja za državno pomoč odobril Bruselj, do konca 2017 zmanjšati do višine 25 odstotkov in ene delnice.

Stranka Mira Cerarja kot zmagovalka nedeljskih volitev se sicer zavzema za nadzorovano privatizacijo, ki bo slonela na jasni strategiji upravljanja z državnimi naložbami. Če bi želela vlada spremeniti načrte glede NLB, bi to terjalo pogajanja z Evropsko komisijo.