Živimo v času, ko svet dnevno trepeta zaradi nevarnosti terorizma in zločinom proti človeštvu ni videti konca, je izpostavila Nussdorferjeva in dodala, da se kljub neizbrisnemu spominu mnogih, ki so izkusili strahote vojne, človeštvo še vedno spreneveda, da so za dosego nekaterih ciljev pač nujne vojne in strahote. »Kakor da ne vemo, da vojne vedno le jemljejo in ne rešujejo konfliktov,« je dejala.

»Obletnica je velik opomin, da budno presojamo vrednost spoznanj, ki nam jih zgodovina nenehno ponuja. Je priložnost, da se jasno opredelimo, naredimo kaj za sočloveka v stiski, da koga spomnimo in opomnimo, zlasti mlade, ki jim je bil mir tako rekoč položen v zibko,« je pozvala.

Taborišče je bilo osvobojeno 8. maja 1945. »Taborišče pa simbolno osvobodimo vsakokrat, ko se tukaj zberemo in počastimo spomin na žrtve. Za hip si predstavljajmo, da sežemo vsem žrtvam v roko, jih pogledamo v njihove prestrašene oči, soočene s smrtjo, in jim rečemo: nikoli ne bomo pozabili na vas. Storili bomo vse, da grozot, ki ste jih doživljali, ne bo doživljal nihče več,« je sklenila varuhinja.