Pri ostankih edinega koncentracijskega taborišča pri nas, ki je delovalo pod prelazom Ljubelj, se bodo v soboto na slovesnosti spomnili osvoboditve jetnikov pred 72 leti.

Delovno taborišče Ljubelj je bilo ena od 49 podružnic koncentracijskega taborišča Mauthausen. Prvih 300 jetnikov so 3. junija 1943 v osrčje Karavank iz Mauthausna pripeljali v živilskih vagonih, izmučene in sestradane. Najprej so jih namestili v južno taborišče, oktobra pa še v severno na drugi strani gore. »Pod budnim očesom stražarjev z mitraljezi in žarometi na šestih stolpih in za tri metre visoko žičnato ograjo je v izredno težavnih razmerah 23 mesecev garalo okoli 2000 političnih internirancev – polovica Francozov, poleg njih pa še Poljaki, Rusi, Jugoslovani oziroma Slovenci, Nemci, Avstrijci, Judje Italijani, Danci, Čehi, Norvežani, Luksemburžani, Nizozemci, Arabci, Romi, Grki, Belgijci in Švicarji,« navajajo organizatorji slovesnosti.

Jetniki so v tem času naredili 1542 metrov dolg predor, skozi katerega je prvi avtomobil zapeljal 4. decembra 1944. »Njihovo trpljenje je bilo cena za gradnjo predora, ki naj bi izboljšal prometne poti nemške vojske do Jugoslavije. Predor še vedno služi svojemu namenu, vendar je zdaj povezava med narodi in državami ter bistveno olajša pot z Gorenjskega na Koroško,« še dodajajo organizatorji. Prireditev v sodelovanju z Občino Tržič pripravljata Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Združenje borcev za vrednote NOB Tržič. pe