Oliver Stone je o Vladimirju Putinu dokumentarni film »Putinovi intervjuji«, ki ga bodo premierno prikazali 12. junija, snemal kar dve leti. V njem je ruski predsednik spregovoril o odlični telesni pripravljenosti in vzdržljivosti, ki je za 64-letnika res impresivna, svoji ljubezni do juda, kakor tudi do drugih športnih aktivnosti – na primer hokeja na ledu in treniranja mišic na fitnes napravah. Stoneu je zaupal še, da vsak dan dviguje uteži pa tudi plava, poročajo pri Bloomberg News, kjer so si film ogledali predčasno.

Seksizem v Rusiji ni nič neobičajnega

Ruskega predsednika smo v medijih vajeni gledati med različnimi športnimi aktivnostmi, večkrat se je pustil slikati tudi brez majice, na primer med jahanjem konja, ponosen pa je tudi na sodelovanju pri lovu na tigra in severnega medveda. Da je pravi mačo, dokazuje še z ljubeznijo do orožja, s katerim se prav tako večkrat fotografira.

Kolumnistka in odgovorna urednica ruske spletne strani Ezhikezhik.ru, Svetlana Feoktistova, je razložila, da seksizem v ruski družbi ni prav nič neobičajnega, kakor tudi ne diskriminacija žensk. »Moški tudi v javnosti uporabljajo žaljivke ter pripovedujejo kosmate šale. Užaljenost žensk pa pripisujejo pomanjkanju smisla za humor.«

»Ne bi se prhal ob homoseksualcu«

V slogu »pravega moškega« je Putin v dokumentarcu razložil še, da se raje ne bi prhal ob homoseksualcu, da ga ne bi s tem »izzival«. »Ampak, saj veste, da obvladam judo,« je v smehu zamahnil z roko. Zanikal je, da v Rusiji preganjajo istospolno usmerjene osebe, pa čeprav so sprejeli zakon, po katerem se med drugim mladoletnim ne sme »oglaševati« homoseksualnosti.

Dokumentarni film bodo na ameriškem kanalu Showtime prikazovali v štirih enournih epizodah. V eni od njih bo govora tudi o ameriškem žvižgaču Edwardu Snowdnu. Zdi se, da je Putin spremenil zgodbo o tem, kako je nekdanji zaposleni pri NSA pristal v Moskvi. »Naš prvi stik z njim je bil na Kitajskem,« Putina citira Bloomberg. »Takrat so nam povedali, da je to nekdo, ki se trudi boriti proti kršitvam človekovih pravic,« je pojasnil Stoneu.

Snowden je še vedno v Moskvi in vztraja, da ni nikoli sodeloval z ruskimi obveščevalnimi službami. Tudi Putin je zanikal predajo kakršnih koli informacij. »Snowden ni izdajalec. Ni izdal interesov svoje države. Vse, kar počne, počne javno,« je bil jasen.