Spopad obrambe in napada je bilo moč prebrati v številnih naslovih in analizah domačih in tujih medijev. Nepoznavalec bi se lahko na podlagi prvih deset minut uštel in napadalno vlogo pripisal Juventusu, saj so Italijani krenili bistveno bolj odločno, z jasnim namenom, da bi v prvih minutah morebiti zadeli gol presenečenja. To bi se kmalu zgodilo, po slabem izbijanju španske obrambe je bil namreč s kakšnih 18 metrov zelo nevaren Miralem Pjanić, a se je z obrambo izkazal Keylor Navas.

Po uvodnem naletu črno-belih so Madridčani, tokrat v vijolični opravi, vzpostavili igro in zreducirali napake na sredini igrišča ter začeli prihajati do svojih priložnosti. Cristiano Ronaldo, ki je bil prvič pri žogi šele v deveti minuti, je 11 minut kasneje po dvojni podaji z Danielom Carvajalom zaključil s svojo zlato desnico. Svoj 104. zadetek je kajpak proslavil izdatno, toda že sedem minut kasneje je navdušenje navijačev Reala utišala izjemna akcija Juventusa.

Mandžukić z zadetkom za zgodovino lige prvakov

Dani Alves je žogo poslal z leve strani v kazenski prostor vijoličnih, tam jo je Gonzalo Higuain poslal do Maria Mandžukića, ki je s strelom prek glave sijajno ukanil Navasa. Hrvatov tretji zadetek v letošnji izvedbi lige prvakov bo bržkone obveljal za enega najlepših v finalih evropskega tekmovanja. Dodana vrednost je tudi akcija, ki je privedla do zaključka, saj se žoga okroglih deset sekund sploh ni dotaknila tal.

Jasno je postalo, da Realov morebitni dvanajsti naslov ali Juventusov tretji, prvi po letu 1996, ne bo priborjen na lahek način. Ekipi sta še naprej igrali v visokem tempu, značilnem za letošnjo končnico prestižnega tekmovanja, v katerem smo videli rekordno število zadetkov. Do konca prvega dela vendarle ni prišlo do spremembe rezultata, saj so tako Španci kot Italijani odlično predstavo kazali tudi pri obrambnih akcijah.

Neustavljivi napad kraljevega kluba iz Madrida

Realov napad je v tej sezoni lige prvakov pred finalom zabil 32 zadetkov, na drugi strani je Juventus na 12 tekmah prejel zgolj tri zadetke. Toda italijanska obramba enostavno ni mogla zdržati pritiska Realovih golgeterjev.

Močan pritisk se je stopnjeval do 61. minute, ko je po številnih poskusih do žoge v naletu prišel Casemiro in brez pomisleka sprožil z razdalje. V bloku je bil Sami Khedira, žoga pa se je od Nemca nesrečno odbila in presenetila Buffona.

Torinčani so bili vidno pretreseni, kar je le tri minute kasneje ob nadaljnjem naletu vijoličnih prispevalo k neznačilni napaki italijanske obrambe, ki jo je po podaji Luke Modriča izkoristil Ronaldo. To je bil njegov 12. zadetek na trinajsti tekmi letos in kar 600. v karieri.

Trener Juventusa Massimiliano Allgeri si je močno želel prvi trojček v zgodovini Juventusa. Državni in pokalni naslov je v tej sezoni že osvojil, liga prvakov pa se je začela izmikati. Moral je tvegati, pri čemer je v igro poslal še ofenzivnega Cuadrada, a ta prav v ničemer ni spremenil toka srečanja, saj je po vsega 18 minutah igranja prejel dva rumena in posledično rdeči karton, prav tako pa so njegovim soigralcem dokaj očitno pošle moči. Še najbližje znižanju zaostanka je bil okroglih deset minut pred koncem Alex Sandro; njegov strel z glavo je švignil mimo desne vratnice Špancev.

Madridski napad strl torinsko obrambo

Ko je v izdihljajih tekme gol po podaji v drugem polčasu razigranega Marcela prispeval še Marco Asensio, je svoje povedala tudi statistika. Real je Juventusu na eni sami tekmi zabil večkrat (štirikrat) kot prej ostali tekmeci na dvanajstih tekmah (trikrat). Madrid je torej zasluženo kot prva ekipa v zgodovini tekmovanja obranil naslov in si ob velikem dosežku in naporni sezoni, kot je po koncu tekme povedal Modrić, zasluži užiti zmagoslavni trenutek.