Predsednik nogometašev Olimpije Milan Mandarić je manj kot 48 ur po grenkem porazu v finalu pokala proti Domžalam ustoličil novega trenerja. Na najbolj vročo klop v prvi slovenski ligi je v skladu z napovedmi sedel 39-letni Hrvat Igor Bišćan, ki ima daleč najmanj izkušenj v primerjavi s plejado predhodnikov v Olimpiji, s katero je podpisal dveletno pogodbo.

Mandarić znova o »pravi poti«

Mandarić pravi, da je v Ljubljani doživel najbolj stresno sezono, odkar deluje v nogometu, zato je pri izbiri trenerja iskal svežino. »Ne smem si privoščiti nove napake. V nogometu ni garancije, vendar imam občutek, da smo znova na pravi poti. Na klopi Olimpije bo sedel pošten in delaven človek, ki ne bo trpel nediscipline in povprečnih rezultatov. Odvalil se mi je kamen od srca, saj sem zelo zadovoljen z novim trenerjem,« je Milan Mandarić odgovoril na vprašanje o kriterijih pri izbiri naslednika Safeta Hadžića, ki ostaja v klubu, vendar mu še niso določili funkcije. V igri za trenerski položaj Olimpije so bili vsaj še štirje kandidati, vendar Mandarić ni želel govoriti o imenih. Po naših informacijah se je zanimal tudi za storitve Tomaža Kavčiča, ki pa ima obveznosti v reprezentanci.

Igor Bišćan je na uradni predstavitvi deloval resno, a ne preveč sproščeno. Govoril je, da pričakuje Olimpijo, na katero bodo vsi ponosni, obenem pa je poudaril, da ga čaka obilo dela. »Ogledal sem si nekaj zadnjih tekem in ugotovil, da moštvo ni delovalo najbolj vzpodbudno. Tudi pristop ni bil pravi. Če bomo delali zavzeto, lahko računamo na uspeh. Pričakujem pogumno, disciplinirano in odgovorno Olimpijo,« je povedal Igor Bišćan, ki je iz Zagreba pripeljal pomočnika Anteja Tomića in kondicijskega trenerja Vedrana Arlića. O okrepitvah sta bila skrivnostna tako Mandarić kot Bišćan, vendar lahko pričakujemo, da bo Olimpija do prvega zbora pred novo sezono čez teden dni že predstavila uvodni paket novincev. Pri ustoličenju Bišćana je sodeloval neuradni prvi kadrovik kluba Mladen Rudonja, ki se v zadnjem obdobju pospešeno ozira za okrepitvami.

Kdo je Igor Bišćan

Po Marijanu Pušniku (dvakrat na klopi), Marku Nikoliću, Rodolfu Vanoliju, Luki Elsnerju in Safetu Hadžiću je Igor Bišćan prvi hrvaški trener v dveletni Mandarićevi vladavini v ljubljanskem nogometu. Bišćan je pred dvanajstimi leti doživel krono igralske kariere, ko je z Liverpoolom postal evropski prvak. V nepozabnem finalu so Angleži proti Milanu nadoknadili tri gole zaostanka in slavili po izvajanju enajstmetrovk. Za hrvaško reprezentanco je zbral le sedemnajst nastopov. Ko je začutil, da vodilni funkcionarji hrvaške zveze rušijo njegovo dostojanstvo, se je odrekel kockastemu dresu. Disciplinska komisija hrvaške zveze ga je zaradi zavrnitve suspendirala za šest mesecev, Bišćan pa se je v domovini za tri leta in pol umaknil iz javnega življenja.

Igralsko pot je začel in končal pri zagrebškem Dinamu, kjer je zaradi avtokratskega načina vodenja kluba začel kritizirati poslovanje razvpitega nogometnega šerifa Zdravka Mamića. Trenerskih izkušenj ima le za ped, saj je v minuli sezoni treniral zagrebškega drugoligaša Rudeš, s katerim se je uvrstil v prvo ligo. Hrvaški mediji so pisali, da je Bišćanu uspel čudežni podvig, kar mu je pomagalo, da je dobil službo v Olimpiji. Iz njegovega zasebnega življenja je med drugim znano, da se je pred sedmimi leti v središču Zagreba zapletel v konflikt z redarsko službo, taksista Dragutina Zrna pa je udaril s pestjo in čelom. Po tretjem sojenju so ga pravnomočno obsodili na trimesečno pogojno zaporno kazen. Če pri Olimpiji ne bo izpolnil visokih pričakovanj že na začetku sezone, bo Mandarić do jeseni poiskal njegovega naslednika.