Evropa bo zvečer dobila zmagovalca letošnje sezone v nogometni ligi prvakov. V Cardiffu se bosta pomerila Juventus in Real Madrid, ki gojita različen stil igre. Juventus se je v tej sezoni izkazal z najboljšo obrambo, saj je na poti do velikega finala prejel vsega tri gole, Real pa ima najučinkovitejšo evropsko zasedbo. Španski prvaki so dosegli kar 32 golov, oba finalista pa sta v končnici tekmovanja vsakega nasprotnika premagala za več kot zadetek, kar kaže na njuno suverenost v izločilnih bojih.

Ronaldo nočna mora za Buffona

Real Madrid kot rekorder po številu evropskih naslovov (11) velja za moštvo z zmagovalno miselnostjo, saj je na finalnih tekmah klonil le trikrat, medtem ko je Juventus izgubil že šest bitk za evropsko krono. Tekmeca sta se v finalu srečala leta 1998, ko je v Amsterdamu zmagoviti gol dosegel srbski zvezdnik Predrag Mijatović - Peđa. Real se je v tej sezoni po petih letih znova zavihtel na španski vrh, v Cardiffu pa bo imel priložnost, da postane sploh prvi klub, ki bi v moderni dobi lige prvakov ubranil cenjeno trofejo s slonjimi uhlji. Kraljevi klub bo igral že v tretjem finalu v zadnjih štirih letih, z zmago pa bi postal najuspešnejši evropski kolektiv tretjega tisočletja. Po številu evropskih naslovov od leta 2000 je izenačen z večno tekmico Barcelono, s katero sta osvojila po štiri lovorike.

Juventus in Real Madrid sta se na mednarodnem prizorišču doslej pomerila na osemnajstih tekmah. Oba sta zmagala po osemkrat, dvakrat je bil izid izenačen, italijanski prvaki pa imajo boljše razmerje v številu doseženih golov (21:18). Juventus je pod vodstvom trenerja Massimiliana Allegrija do potankosti izpilil igro v obrambi, saj je 39-letni »metuzalem« Gianluigi Buffon v tej sezoni v vseh tekmovanjih že 21-krat zaklenil svoja vrata. Legendarni italijanski vratar sploh še nima evropske lovorike, je pa z Juventusom osvojil osem scudettov, s čimer je izenačil rekord nekdaj slavnih vratarjev Giuseppeja Furina, Giovannija Ferrarija in Virginia Rosetta. Manj sreče ima Buffon na tekmah s prvim madridskim zvezdnikom Cristianom Ronaldom. Portugalec mu je zabil zadetek na vseh štirih dosedanjih tekmah, ko je igral proti Juventusu. Na vrhuncu sezone je v izjemni strelski formi, saj je na zadnjih devetih tekmah zadel štirinajst golov. V letošnji evropski sezoni je bil bolj razigran le Lionel Messi, ki je v primerjavi z Ronaldom dosegel zadetek več.

Real lovi 500. evropski zadetek

Real Madrid je doslej na najvišji ravni evropskega tekmovanja dosegel rekordnih 499 golov, medtem ko jih je drugouvrščena Barcelona zbrala 40 manj. Kraljevi klub je na zadnjih 64 tekmah v vseh tekmovanjih vselej zadel v polno, za dvanajsti evropski naslov pa bi vsak nogometaš Reala prejel po 1,5 milijona evrov, medtem ko so premije za igralce Juventusa za dobri dve tretjini nižje. Kapetan Reala Sergio Ramos in golgeter Cristiano Ronaldo sta zabila v zadnjih dveh finalnih nastopih, v Cardiffu pa bosta imela priložnost, da postaneta prva nogometaša z doseženim zadetkom na treh finalih. Adut Juventusa Dani Alves bo nocoj postal 31. nogometaš z odigranimi stotimi evropskimi tekmami, proti Realu pa je v dresih Seville in Barcelone slavil že na 22 tekmah. Specializirani nogometni portal Transfermarkt je vrednost obeh finalistov ocenil na 1,2 milijarde evrov, najdražji nogometaš pa je Ronaldo. Njegovo tržno vrednost so ocenili na 100 milijonov evrov.

V Cardiffu bo pravico delil izkušeni nemški sodnik Felix Brych (41), ki se je na mednarodnem odru prvič pojavil pred desetimi leti. Bavarec bo za sojenje prejel 6000 evrov honorarja, v Nemčiji pa se je pred leti znašel v primežu obtožb o utaji davkov, vendar mu krivde niso dokazali. V pogovoru za spletno stran Uefe je Brych povedal, da mu je sojenje nogometnih tekem spremenilo življenje in mu pomagalo, da je zrasel kot osebnost.

Zidane pripeljal svojega sina

Ob prihodu obeh moštev v Wales so vladale poostrene varnostne razmere. Nogometaši Reala so v luksuzni hotel vstopili skozi stranski vhod, v igralskem kadru pa se je znašel tudi Enzo Zidane, sin slavnega očeta Zinedina, ki je v minuli krstni sezoni na klopi Reala že osvojil evropski naslov. »Uživam. Zelo prijetno bo nastopiti v novem evropskem finalu. Ne čutimo nobenega pritiska, saj Real živi za velike tekme. Na vsaki tekmi smo favoriti, vendar nogomet ni tako preprosta igra. Verjamem, da ima Juventus enake možnosti za zmago kot mi, zagotavljam pa, da smo zelo dobro pripravljeni. Motivacija bo enaka kot vedno,« je komentiral Zinedine Zidane, ki je izpostavil svojega prvega zvezdnika Ronalda. Portugalca je ocenil kot vodjo v garderobi in na igrišču. Kapetan Sergio Ramos je zatrdil, da Real ne bo zaspal na starih lovorikah, zato obljublja strastno igro madridskega kolektiva: »Vse bomo naredili, da ta veliki pokal znova pokažemo našim navijačem na trgu Cibeles.«

Vratar in kapetan Juventusa Gianluigi Buffon pravi, da v finalu ni favorita: »Oba kluba sta evropska velikana, odločale pa bodo malenkosti.« Dani Alves je pikro pristavil, da je Real Madrid dobil zadnji finale z Juventusom po golu iz prepovedanega položaja, trener Massimiliano Allegri pa je kar pokal od samozavesti: »To je naš finale, zato ga moramo dobiti. Druge poti ni. Na veliki dan smo v Cardiff prispeli v najboljši formi. Ogromno smo se naučili iz zadnjega finala, ko smo pred dvema letoma izgubili proti Barceloni.«