Kranjčani imajo premalo zanesljivih informacij, da bi z gotovostjo lahko podprli pripojitev kranjske porodnišnice jeseniški splošni bolnišnici, je prepričan mestni svetnik stranke Več za Kranj Gorazd Copek. Ker ni zagotovila, da bo to rešilo velike finančne težave, s katerimi se srečuje kranjska Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo, je ta teden na seji kranjskega mestnega sveta sprožil pobudo za peticijo, s katero bi ohranili avtonomnost kranjske porodnišnice.

Podpise bodo zbirali ves mesec

Kranjski mestni svetniki so se pod peticijo podpisovali že na četrtkovi seji, podpise pa bodo še ves mesec zbirali tako v elektronski obliki kot na stojnicah v Kranju in drugod po Gorenjskem. Copek jih bo potem posredoval pristojnim ustanovam, za katere upa, da bodo ponovno proučile svoje namere o pripojitvi kranjske porodnišnice jeseniški splošni bolnišnici. Podporo peticiji je izrazil tudi kranjski župan Boštjan Trilar. »Združevanje je sicer v pristojnosti države, ki zagotavlja sredstva za normalno poslovanje. Vztrajam pa pri tem, da ves program porodnišnice ostane v Kranju,« je poudaril in dodal, da tovrstnih pisnih zagotovil z ministrstva za zdravje še nima.

Poleg popolne formalne samostojnosti kranjske porodnišnice peticija zahteva vsaj enak obseg programa, kot ga v Kranju izvajajo zdaj tako v ambulantah kot v bolnišnici. Poleg tega peticija zahteva zagotovitev ustreznega sistemskega financiranja ter denar za obnovo stavbe in nakup potrebne medicinske opreme.

S peticijo so bili pred desetletjem že uspešni

Da je morda odločitev o pripojitvi kranjske porodnišnice jeseniški bolnišnici, ki so jo pristojni z ministrstva za zdravje predstavili ta teden, preuranjena, peticija argumentira z dejstvom, da ima v naši državi mnogo porodnišnic zaradi nezadostnega sistemskega financiranja finančne težave. Razlog zanje ni njihovo neustrezno delo, pojasnjuje Copek, temveč prenizko vrednotenje zdravstvenih storitev v ginekologiji in porodništvu.

Kranjski mestni svetnik pa ob tem opozarja, da so si Kranjčani pred desetletjem na podoben način že zagotovili nadaljnje delovanje porodnišnice v svojem okolju, saj so proti njeni ukinitvi takrat zbrali 20.000 podpisov. Tudi obljuba ministrstva za zdravje, da bo ob pripojitvi v Kranju začelo delovati precej specialističnih zdravstvenih programov, ki jih trenutno opravljajo na Jesenicah, pobudnika peticije ni prepričala. Po njegovem mnenju v Kranju deluje visokospecializirana ustanova na področju ginekologije in porodništva, ki mora s svoje delo nadaljevati.