Do zdaj so bile policijske dražbe najdenih predmetov vedno priložnost za radovedneže in tiste, ki so radi poceni kupili kolesa, telefone in še kaj. Ker zdaj policija ni več pristojna za ravnanje z najdenimi predmeti, pač pa to nalogo prevzema finančna uprava, je bila včerajšnja dražba na dvorišču Policijske uprave Kranj za Gorenjsko in verjetno tudi Slovenijo ena zadnjih.

Zato ni čudno, da smo med možnimi kupci srečali družino Zupanc s savinjskega konca. »Prihajamo z Rečice ob Savinji in želimo kupiti otroško kolo,« so nam povedali in res je bilo na voljo tudi okoli 30 koles vseh vrst, starosti in stanj. No, vseh predmetov je bilo 90, skupna izklicna cena pa je bila okoli 600 evrov. Izstopal je par smuči, ki so jih policisti našli oziroma dobili v hrambo iz Kranjske Gore, skrivnostna je bila (prazna) lesena skrinjica iz Radovljice, nabralo se je tudi kup telefonov in druge sodobne tehnike. Za čuda pa prav nihče, recimo, ni hotel kupiti črnega nahrbtnika za en sam evro.

Otroku računalnik

Že od leta 2015 velja zakon, da Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) skrbi za prodajo najdenih predmetov, a po najdbi jih je treba hraniti vsaj leto dni, če se morda najde pravi lastnik. In zato so tudi najdeni predmeti z Gorenjskega dejansko dediščina najdb izpred kakih dveh let. Da ljudje pozabljamo vse mogoče, dokazuje torba neznane dame s kompletno opremo za rekreacijo, s copati in športnimi oblačili ter osvežilcem za po vadbi. Milan Trkulja s PU Kranj je imel zahtevno nalogo, da kot vodja dražbe državnemu proračunu pridobi čim več denarja, a tudi računalnik ali boljši telefon sta dosegla le ceno okoli 200 evrov. »Iz Ljubljane sem prišel in za otroke kupil računalnik. Upam, da bo vse delalo,« je dejal obrtnik Ljubiša Malešević, ki je trmasto višal ceno prenosniku in ga potem kar tam zadovoljno plačal. Eden od »zvezdnikov« dvoriščne dražbe kranjske policije pa je bil zagotovo tudi Tone Okorn, ki je za veselje domačih namenil nezaslišano vsoto – 30 centov. »Gre tudi za malo zabave in še koga bom razveselil,« se je zasmejal Šenčurjan ob plačilu drobnarij za otroke. V gotovini, kajpak.

Dražba je bila objavljena na spletu in tam so bili predstavljeni tudi vsi najdeni predmeti, zato so nekateri prišli z jasnim načrtom, kaj in za koliko bodo kupili. Izklicne cene od 10 centov naprej za predmete od prazne denarnice za drobiž do mopeda pa so bile očitno magnet za več kot 100 tistih, ki so sodelovali pri »zgodovinskem dogodku« – policijski dražbi, na kateri je (bil) že 1 evro velik denar! Ali bo dražitelju, ki je za nekaj evrov kupil uro znamke Breitling, čas tekel malo hitreje ali počasneje, ob takih cenah niti ni pomembno, kajne?