Da je srednjeveško obzidje grajskega parka v Radovljici močno načel zob časa, je bilo pred nedavnim očitno že od daleč. Kamenje, ki se je prožilo z zidu, je ogrožalo celo dve stanovanjski hiši.

Našli srednjeveški tlak

Občina Radovljica je sicer pred časom že namestila začasno lovilno zaščitno ograjo, ki je preprečevala padanje kamenja na bližnjo javno pot, a gradbena inšpektorica je zaradi nevarnosti zrahljane konstrukcije vendarle odredila sanacijo zidu. Potem ko so na občini dobili še soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine, se je prenova začela.

Okoli 107.000 evrov vredno sanacijo 42 metrov dolgega obzidja izvaja družba Adaptacije – vzdrževanje s podizvajalcem Gradbeništvo Franc Novak. Na gradbišču smo naleteli na delavce podizvajalca, ki so tam pred kratkim ob nadzorstvu arheologa odkrili srednjeveški tlak in temelje doslej še neodkritih objektov. Univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva Primož Novak pravi, da so si arheologi najdbo ogledali, jo dokumentirali in opravili vse potrebne meritve, potem pa so rekonstruktorji dela lahko nadaljevali. Glede na doslej znane podatke o tamkajšnjih objektih pa bodo v bližini morda kmalu naleteli še na ostanke cerkvice, navdušeno pripoveduje Novak.

Dela je pri obnovi takšnega zidu mnogo več, kot se zdi na prvi pogled. »Ta del zidu je bil včasih del stavbe,« Novak pokaže na del obzidja nad stanovanjskimi hišami. »Od tod naprej pa je bil oporni zid. A ko se je stavba, katere del je bil zid nad hišami, podrla, je moral tudi ta zid prevzeti funkcijo opornega zidu.« Obnovitvena dela bodo po njegovih besedah poskrbela, da bo zid svojo novo vlogo dobro in varno opravljal. Stike med kamni so delavci poglobili in iz njih odstranili staro malto ter jo nadomestili z novo, v navrtane luknje pa so pod pritiskom vbrizgali snov, ki bo zid stabilizirala in ga učvrstila.

Korenine dreves zidovom naredijo največ škode

»Med deli smo ugotovili, da zid nima globokih temeljev, zato smo pod njim zgradili nove temelje. Znotraj obzidja pa izdelujemo še dodaten armiranobetonski zid, ki bo skrit pod zemljo in bo podpiral obzidje pred zemeljskimi silami.« Da so takšni posegi nujni, pričajo podatki – na višini štirih metrov je bilo obzidje že 10 centimetrov nagnjeno vstran. »Prenovljeno obzidje bo dolgo časa varno pred vodo, potresi in koreninami dreves, ki se zažirajo v zidove in tovrstnim objektom povzročajo največ škode,« pravi Novak, katerega podjetje ima s saniranjem starejših kulturnozgodovinskih objektov veliko izkušenj.

Prenovo obzidja parka bodo končali predvidoma sredi junija. Kot so poročali lokalni mediji, je na nevarnost, ki jo je predstavljalo razpadajoče zidovje, pred leti opozarjala celo vnukinja v Radovljici rojenega arhitekta Ivana Vurnika Marija Žumer Pregelj. Med hišami, ki jih je pred namestitvijo zaščitne ograje ogrožalo kamenje, je bila namreč tudi hiša, v kateri je slavni arhitekt živel do svoje smrti.

Skrb za mestno jedro

Občina je sicer že predlani v grajskem parku sanirala porušen zid nekdanje oranžerije, letos pomladi je v starem mestnem jedru obnovila spomenik dobrotnici Josipini Hočevar, obnove tlaka na Linhartovem trgu pa se je lotila radovljiška komunala. »Radovljico promoviramo kot eno najlepše obnovljenih mestnih jeder v Sloveniji. Naše mesto se je pred nedavnim na portalu Tripadvisor uvrstilo med deset najlepših srednjeveških vasi v Evropi. Takšen laskavi naziv pomeni obvezo, da mesto ohranjamo v lepem stanju,« pa vsa našteta dela komentira direktorica Turizma Radovljica Nataša Mikelj in poudarja pomen takšnih investicij.