»Po svoji športni uri garmin sem nameril čas 52:50, kar bi pomenilo sedmo ali osmo mesto. Ne vem, zakaj ta sprememba, da sem enajsti. Če bi bilo vse pravilno, bi tako moralo biti tudi uradno,« se je nerazumljivemu neskladju čudil slovenski kolesar Jan Tratnik. Med tekmovanjem do Montefalca sredi italijanskega škornja je bil s svojim namerjenim časom vseskozi usklajen tudi z uradnimi semaforji, le po koncu tekme so organizatorji uradni čas spremenili za pet sekund (65 metrov).

Tratnika je nerodnost organizatorja v življenjski predstavi seveda razočarala, saj je le zunaj prestižne deseterice v paradni disciplini, kjer so bili le redki specialisti za kronometer (Dumoulin, Sanchez, Kirijenka, Van Emden) pred njim. »Odpeljal sem sproščeno. Nisem se obremenjeval. Po petih kilometrih sem videl, da sem močan v nogah, in sem iztisnil vse iz sebe,« je Idrijčan opisal predstavo v dresu CCC Sprandi.

Tudi Jan Polanc je v modri majici letel kot raketa. Odpeljal je najboljšo vožnjo v tej zahtevni prvini moči, vzdržljivosti in elementov aerodinamične perfekcije. Petindvajsetletnik se je uvrstil med sama zveneča imena etapnih dirk in prehitel mnoge bolj uveljavljene kolesarje (Yates, Pinot, Kruijswijk). Da ne omenjamo rožnate majice Naira Quintane. »Počutil sem se zares dobro. Vesel sem tako dobre pripravljenosti. Doslej nisem bil vajen, da bi se v vožnji na čas meril z najboljšimi za generalno. Moj nastop je bil boljši od številnih, ki se merijo za skupno zmago,« je bil ponosen Jan Polanc, medtem ko se je zahvaljeval trenerjem za nasvete pri pripravi kolesa v tej doslej zapostavljeni prvini. Polanc je pred etapo dobil zeleno luč, da v modri majici odpelje na vso moč, in bil potem še enkrat močnejši tudi od predpostavljenega kapetana Ruija Coste.

Izidi 10. etape, kronometer (39 km): 1. Dumoulin (Niz, Sunwb) 50:37, 2. Thomas (Sky) + 0:49, 3. Jungels (Lux, Quick.step) + 0:56, 11. Tratnik + 2:18, 15. Polanc + 2:35, 23. Quintana + 2:53, 92. Koren + 6:23, 101. Pibernik + 6:40, 176. Mezgec + 10:01, 185. Mohorič + 11:04, skupno: 1. Dumoulin, 2. Quintana + 2:23, 3. Mollema + 2:38, 14. Polanc + 6:51, 99. Pibernik + 1,04:28.