Med 20 najboljših na svetu se je uspelo uvrstiti ekipi FLL Black and White, v kateri je šest učencev od 6. do 9. razreda iz I. osnovne šole Celje, s projektom StayBW. Ta ponuja edinstveno rešitev za lastnike psov.

»Izdelali smo poseben varnostni nastavek za pse, ki je prenosljiv in primeren za vsakdanjo uporabo. Ugotovili smo namreč, da se predvsem v mestih lastniki psov pogosto spopadajo s težavo, kam privezati psa, medtem ko želijo v trgovino ali drugo ustanovo po opravkih, kamor je vstop štirinožcem večinoma prepovedan. Ta nastavek pa lahko lastnik pred vstopom v lokal ali drug objekt enostavno pritrdi na neko gladko površino,« je inovativno rešitev opisala učenka Tea Simič, članica zmagovalne ekipe.

V njej so še Lija Kužner, Matevž Bervar, Matija Pilko, Gašper Bervar in Miha Kužner. In vsi se bodo junija v Washingtonu potegovali za sedmo nagrado za inovativnost. Ekipa Black and White iz I. osnovne šole Celje je bila med prestižno dvajseterico izbrana med 30 državami sveta, vsi pa so prijavljali inovativne projektne rešitve na temo živalski zavezniki – raziskovanje odnosov med ljudmi in živalmi.

»Za mlade je vključenost v ta projekt izjemna izkušnja, saj učenje postane igra, igra pa je učenje,« pravi mentorica Ingrid Zupanc Brečko. Mladi pa v FLL, ki je kratica za mednarodni multidisciplinarni raziskovalno-izobraževalni program s poudarkom na robotiki, ki ga je leta 1989 ustanovil Dean Kamen, da bi mlade navdušil za znanost in tehnologijo, nenehno spoznavajo nove oblike dela in se vsak dan naučijo kaj novega skozi igro, ob tem pa se še zabavajo.

Uvrstili so se tudi na evropsko prvenstvo

Kot še pravi Zupanc-Brečkova, sta s somentorjem Žanom Močivnikom ponosna, da se je tudi njuni ekipi Black and White uspelo povzpeti med najboljše na svetu in bodo svojo relativno preprosto, a inovativno rešitev na temo živalski zavezniki – raziskovanje odnosov med ljudmi in živalmi junija predstavili tudi mednarodni strokovni ekipi ocenjevalcev.

»Ta nominacija in predstavitev ekipe ter projekta v Washingtonu je za nas izjemno priznanje in potrditev, da je način dela, raziskovanja, učenja in pridobivanja izkušenj, ki ga uvajamo, učinkovit. Učenci pa lahko izkoristijo pridobljeno znanje in lastne potenciale za nekaj koristnega in novega. Predvsem pa je to dokaz, da znajo kljub mladosti poiskati inovativne in učinkovite rešitve,« pa pravi Natalija Premužič, vodja zavoda Super Glavce, ki je organizator in izvajalec projekta FLL v Sloveniji.

Ekipe FLL torej združujejo najboljše mlade vizionarje in mislece, ki se lahko nekoč razvijejo v izvrstne izumitelje. Njihovi izumi pa vsak po svoje spreminjajo svet. Premužičeva je prepričana, da bodo pridobljene veščine mladim prišle v prihodnosti še kako prav tudi na poklicnih poteh. Omenjena ekipa iz I. osnovne šole Celje pa je iz lego kock sprogramirala tudi avtonomnega robota, s čimer se jim je uspelo uvrstiti na odprto evropsko prvenstvo na Danskem, kjer je Lego tudi doma. Tam se bodo Celjani srečali s 120 ekipami z vsega sveta in obiskali Legoland.