Organizatorji Druge godbe so bili v teh letih že večkrat primorani zamenjati festivalsko politiko, tako v lovu za financami kot obiskovalci v poplavi številnih kulturnih dogodkov – od celodnevnih rajanj v Križankah do zgoščenega maratonskega dogajanja po različnih lokacijah v Ljubljani. Tudi letos bo malce drugače; pred dvodnevnim zgoščenim koncertnim tempom v prestolnici se bo lahko festivalska publika dan prej ogrevala že na Obali (brezplačen avtobusni prevoz iz Ljubljane v Piran in nazaj). Razdevičili bodo novo festivalsko prizorišče, skladišče soli Monfort pri Bernardinu.

Polkabalkan na nekdanji dan mladosti

Na nekdanji dan mladosti bo na piranskem Tartinijevem trgu festival zagnala zanimiva avstrijsko-slovenska zasedba Roy de Roy. Kot je povedal Bogdan Benigar iz programskega odbora Zavoda Druga godba, je kar nekaj odličnih zasedb, ki so jih (so)ustvarili Slovenci, živeči v tujini, in nanje se bodo osredotočili tudi v prihodnje. Fantje iz Roy de Roy delujejo na Dunaju, pojejo v glavnem v slovenščini, na njihove plesne ritme pa »žurajo« predvsem Avstrijci. Njihovo glasbo opredeljujejo kot električni punkrockpolkabalkan crossover.

Še enega zvezdnika svoje dežele velja izpostaviti v obalnem paketu, to je ganski glasbeni junak King Ayisoba; v mednarodne vode se je izstrelil s pomočjo založbe Makkun Records, ki jo vodi Zea, pevec kultnih The Ex.

Ena osrednjih programskih niti letošnje edicije festivala so nedvomno pevke, ki izstopajo tako po glasbeni plati kot po angažiranih besedilih. Norveška art-pop umetnica Jenny Hval se je lani proslavila z najboljšim skandinavskim albumom Blood Bitch, pevka francosko-malijskega rodu Inna Modja pop glasbi in hiphopu dodaja še malijsko tradicijo, Gaye Su Akyol pa je najnovejši biser carigrajske glasbene scene z darkerskim pridihom.

Slovenski in libanonski pridih

Na letošnjem festivalu bodo Slovenci in Libanonci med najštevilnejšimi glasbeniki. Skladatelj Drago Ivanuša bo predstavil svoj zadnji avtorski projekt The Raising of the Voice, kjer ga ob inštrumentalnem zvoku zanima tudi zvok telesa. Akordeonist Bratko Bibič pride z dolgoletnim glasbenim kolegom Ottom Lechnerjem in zasedbo Die Wiener Ziehharmoniker, trio Širom pa je pravkar izdal novo ploščo Lahko sem glinena mesojedka.

Prva dama med libanonskimi gosti bo nedvomno Yasmine Hamdan, ki je na Drugi godbi že bila pred dvema letoma. Spoznali smo jo lahko tudi v Jarmuschevem filmu Večna ljubimca, tokrat pa prihaja predstavit svoj nov album, kjer se prepletata akustika in elektronika. Libanonska umetnika raper Rayess Bek in vizualna umetnica La Mirza pa sta ustvarila intrigantni performans Love & Revenge, ki morda po zvoku in energiji še najbolj spominja na Gotan Project.

V okviru spremljevalnih dogodkov bo še nekaj pogovorov z umetniki, okroglih miz in delavnic. S Chiefom Boimo bo tekla beseda o marginalnih skupnostih, z Inno Modjo o utopiji enakopravnosti, že prvi festivalski dan v Piranu pa bo govor o potencialu festivalskega turizma. Vrhunski južnoafriški klasični kitarist Derek Gripper, ki bo imel svoj koncertni performans tudi znotraj festivala, bo v društvu slovenskih skladateljev vodil delavnico z naslovom Od Bacha do Toumanija Diabateja, Robert Leal v Klubu CD delavnico povezanega dihanja, Violeta Romero pa v Pocket Teater Studiu v Ljubljani plesno delavnico.