Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Parizu po polomu z Norveško popravila vtis proti favorizirani Finski. Velesilo z evropskega severa je tako prestrašila, da so se morali Finci krepko potruditi za zmago s 5:2. Slovenija po dobri polovici šampionata ostaja pri osvojeni točki s premiere proti Švici, za obstanek v skupini A pa bo očitno odločal sobotni preizkus z Belorusijo, ki na pariškem ledu deluje najbolj razglašeno od vseh udeleženk mundiala.

Zupančič premešal branilske pare

Slovenski selektor Nik Zupančič na prizorišču prvenstva očitno ni bil seznanjen z izjavo vratarja Gašperja Krošlja, ki je po porazu proti Norveški razlagal, da že od prihoda v Parizu čuti utrujenost zaradi dolgih potovanj ob koncu priprav, saj je zatrdil, da se nihče od igralcev ne pritožuje nad pomanjkanjem svežine. Na četrti tekmi s Finsko je napadalne trojke ob izteku kazni Žige Jegliča vrnil na izhodišče, vratarju Krošlju je namenil prednost pred Matijo Pintaričem in pričakovano premešal branilske pare. Sabahudin Kovačevič je v prvi peterki zaigral s Klemnom Pretnarjem, dolžnik uvodnih tekem Blaž Gregorc pa se je priključil Mitji Robarju, s katerim sta v zadnjih letih postala udarna branilca. Debi na turnirjih najvišjega razreda je dočakal Jurij Repe, ki se je s tribune preselil v četrti branilski par z Maticem Podlipnikom, ki je v Parizu doslej izpolnil vsa pričakovanja.

Finska je na uvodu francoskega prvenstva razočarala z dvema porazoma, zato v tekmi za četrtfinalno vstopnico potrebuje serijo zmag. Ranjeni finski levi so v prvi tretjini naleteli na drugačno Slovenijo kot na začetku turnirja, saj je izbrana vrsta zaigrala enostavno, kot od igralcev zahteva selektor Zupančič. Reprezentanca se je naposled predstavila kot zbran kolektiv že od prve minute, Finska pa je bila vse bolj nestrpna, ko ji ni steklo v napadu. Najboljših slovenskih dvajsetih minut v Parizu je kronal Anže Kuralt, ki je predrsal polovico igrišča in po simultanki zadel za prvo vodstvo risov na tem prvenstvu. V zmagoviti akciji se je izkazal tudi Aleš Kranjc, ki je zaprl dva finska branilca, da je Kuralt s strelom iz zapestja lažje matiral vratarja Haarija Saterija.

V nadaljevanju so si slovenski hokejisti s tremi zaporednimi izključitvami naredili medvedjo uslugo na poti do senzacije, finska selekcija pa je po velikem pritisku na Krošljeva vrata v slabih dveh minutah zrežirala pričakovan zasuk. Slovenija je redko prehajala pred nasprotnikova vrata, vendar z moštvenim duhom in korektno igro v obrambi ohranjala možnosti za največje presenečenje letošnjega prvenstva. Ob prvi številčni prednosti se jim je v zadnjem delu ponudila imenitna priložnost za izenačenje, ki jo je zgrabil Rok Tičar in plošček z nepopustljivim manevrom zbezljal v finsko mrežo, vendar je bilo upov na nove točke kmalu konec. Finska je v dobri minuti pobegnila na končnih 4:2, ko branilec Gregorc ni do konca spremljal Sebastiana Aha, četrti zadetek pa gre na račun vratarja Krošlja. Finska je v zadnji minuti potrdila zmago z golom v prazno mrežo.

Sabolič: Slovenci, ne obsojajte nas

»Boljše smo igrali kot dan prej proti Norveški, ko smo se pogovorili med seboj. Ne bi bilo pošteno, da bi nas Slovenci obsojali zaradi enega slabega dne na prvenstvu, saj je ta generacija dosegla že marsikaj. Po koncu prvenstva bomo potegnili črto, imamo pa še vedno dobre možnosti za obstanek. Vse moči bomo usmerili v zaključek prvenstva,« je povedal Robert Sabolič, ki igra z mukami zaradi poškodovanega palca na desni roki, vendar robustni napadalec stisne zobe tudi brez protibolečinskih injekcij. Selektor Nik Zupančič je pristavil: »Videl sem najboljšo slovensko tekmo v Parizu. Finska je imela pobudo, a to je bil del našega načrta. Velik napredek smo pokazali v prvi tretjini, ko smo našli pravi ritem. Navkljub porazu sem zadovoljen z moštvom, saj smo poenostavili igro. Na naslednjih tekmah bomo morali začeti zbirati točke, za regeneracijo pa bo nadvse pomemben že prosti dan.«