Da je Halle kraj nesrečnega imena za slovenski rokomet, pokaže že pogled v zgodovino. Na SP 2007 v Nemčiji je Slovenija pod vodstvom selektorja Kasima Kamenice (pred dnevi je postal trener Zagreba) v drugem delu tekmovanja odigrala v Halleju štiri tekme in vse štiri izgubila (Nemčija, Francija, Islandija, Poljska) ter na koncu osvojila deseto mesto, gostitelji Nemci pa so postali svetovni prvaki. V soboto so Slovenci na peti tekmi v Halleju še petič klonili, na 15. medsebojni tekmi z Nemci že štirinajstič. In ob dejstvu, da še nikoli niso zmagali, ostaja v spominu le edini remi izpred dobrih sedmih let. V Innsbrucku v skupinskem delu EP 2010 v Avstriji je bilo 34:34, med še vedno med aktivnimi reprezentanti pa je iz takratne zasedbe selektorja Zvonimirja Serdarušića ostal le Vid Kavtičnik, ki pa trenutno okreva po operaciji kolenskih križnih vezi.

Vujović: Težava je v glavah

»Največja težava mojih igralcev je v njihovih glavah. Ko sem analiziral svoje selektorsko delo v Sloveniji, sem dobil občutek, da imajo v glavah shranjene štiri ali pet reprezentanc, za katere mislijo, da jih ne morejo premagati. Že pred začetkom tekem proti njim so prepričani, da niso boljši od njih in niti ne poskušajo zmagati. Igralcem lahko rečem ali jim naredim kar koli, a ni učinka,« je bil pred tekmo v Halleju kritičen selektor Veselin Vujović, ki je v začetno sedmerico proti aktualnim prvakom Evrope postavil vseh sedem sedanjih ali nekdanjih igralcev Celja (Skok, Janc, Zarabec, Mačkovšek, Mlakar, Blagotinšek, Kodrin). V nasprotju s tekmo v Stožicah, na kateri Slovenci v šestdesetih minutah niso niti enkrat vodili, so v Halleju iztržili vsaj eno minimalno vodstvo na začetku (2:1), korak z Nemci pa so držali do izida 5:5 v 14. minuti.

Nato so gostitelji v petih minutah naredili delni izid 4:0, v nadaljevanju pa so si sedemkrat priigrali najvišjo prednost petih golov: prvič pri 12:7 v 25. minuti, zadnjič za končnih 25:20. Edina žarka upanja za Slovence sta posijala v 42. in 47. minuti, ko je obakrat Nik Henigman poskrbel za zmanjšanje na minus dva (14:16, 16:18). A nato so Nemci spet dodali plin in imeli ves čas naskok od treh do petih zadetkov, s četrto zmago na četrti tekmi v skupini 5 pa so si predčasno zagotovili nastop na EP 2018, na katerem bodo branili zlato kolajno z EP 2016 na Poljskem.

Čeprav je njegova ekipa pokazala boljšo igro kot v Ljubljani – znova brez treh prvokategornikov Vida Kavtičnika, Darka Cingesarja in Mateja Gabra, – selektor Vujović na svoji 43. tekmi na klopi Slovenije ni bil zadovoljen. Posebej ga je zbodla v oči slaba telesna pripravljenost velikega dela igralcev: »Nismo igrali dobro, čeprav bolje kot pred dnevi v Ljubljani. Imamo veliko težav, predvsem pa je skrb zbujajoče to, da je veliko naših igralcev telesno zelo slabo pripravljenih. To mi povzroča veliko težav. Na večerji po tekmi sem se o tem odkrito pogovoril z njimi in jim dal jasno vedeti, da jih ne bom povabil na junijski zbor, če ne izboljšajo svoje telesne pripravljenosti.«

Dolenec: Kot totalni avtsajderji

Kritičen je bil tudi Jure Dolenec, s skupno devetimi zadetki na dveh tekmah najboljši slovenski strelec proti Nemčiji. »Če bi na takšen način odigrali v obrambi že v Ljubljani, potem bi bili Nemcem zelo blizu, morda bi jih celo premagali. Imam občutek, da nekateri naši igralci niso samozavestni. Čeprav smo trenutno tretja reprezentanca na svetu, se obnašamo, kot da smo totalni avtsajderji na igrišču, kakovosten rokomet pa kažemo šele v trenutkih, ko močno zaostajamo. Treba se bo usesti in te zadeve razčistiti pred junijskima tekmama, v nasprotnem primeru se lahko ponovi španska zgodba, ko se po četrtem mestu na SP 2013 nismo uvrstili na evropsko 2014. Tokratna reprezentančna akcija z Nemčijo je bila zagotovo korak nazaj,« je po tekmah z reprezentanco z vzdevkom »Bad Boys« (v prevodu: Slabi fantje – ime so dobili po zlati kolajni na EP 2016 na Poljskem) ocenil Jure Dolenec.

Vratar Urh Kastelic je zbral osem obramb, od tega sedem v drugem polčasu in preprečil še višji poraz Slovenije. »Seveda bi bil bolj vesel, če ne bi ubranil nobenega strela, mi pa bi zmagali. Naša obramba je bila v Halleju na veliko višji ravni kot v Ljubljani. Prejeli smo 25 zadetkov, kar je še na meji sprejemljivega, a v napadu, kjer smo naredili preveč neumnih napak, bi jih morali zabiti več za ugodnejši izid. Ne vem, kaj je razlog, da smo na obeh tekmah v prvem polčasu igrali slabše v obrambi kot v drugem,« je dejal Urh Kastelic, član madžarskega kluba Pick Szeged, ki bo v naslednji sezoni branil v Celju.

Slovenijo v kvalifikacijah za EP 2018 čakata še dve tekmi, ki ju mora dobiti, če se želi uvrstiti na tekmovanje na Hrvaškem. Najprej bo v sredo, 14. junija, gostovala v Švici, za konec pa v soboto, 18. junija, gostila Portugalsko v dvorani Bonifika v Kopru.

Izida 4. kroga v skupni 5: Nemčija – Slovenija 25:20 (14:10), Portugalska – Švica 27:22 (17:10), para 5. kroga (sreda, 14. junij): Portugalska – Nemčija (ob 19.30), Švica – Slovenija (20.15), para 6. kroga, sobota, 17. junij: Slovenija – Portugalska (20), nedelja, 18. junij: Nemčija – Švica (15).