Madridska tekmeca Real in Atletico ne moreta drug brez drugega, saj se bosta še četrtič zapovrstjo pomerila v končnici lige prvakov. Doslej je tri dramatične razplete vedno dobil Real in dvakrat pristal na evropskem vrhu, zato so v mestnem rivalu enotnega mnenja, da je končno napočil čas za povračilo starih dolgov. V drugem polfinalnem paru se bosta udarila Monaco in Juventus. Francozi so z uvrstitvijo med najboljšo četverico na stari celini poskrbeli za najprijetnejše presenečenje dosedanjega poteka lige prvakov, Italijani pa so nemara celo glavni kandidati za evropsko krono. Prvi tekmi bosta 2. in 3. maja, povratni pa teden dni kasneje. Veliki finale bo 3. junija v Cardiffu.

Jan Oblak lani osmoljenec finala

Odkar je Atletico prevzel argentinski trener Diego Simeone, so tekme med mestnima tekmecema veliko razburljivejše kot nekoč. Real Madrid se je pred porazom v finalu lige prvakov pred tremi leti rešil v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška, lani pa je kapetan Sergio Ramos dosegel zadetek iz globokega prepovedanega položaja, kar se na finalnih tekmah še ni zgodilo. Morda je Real v tej evropski sezoni že pokuril bonus sreče, potem ko ga je izkušeni madžarski sodnik Viktor Kassai po seriji zgrešenih odločitev proti Bayernu porinil v polfinale.

Pod drobnogledom bo znova slovenski vratar Jan Oblak, ki je postal osmoljenec lanskega finala, saj ni ubranil niti ene enajstmetrovke. Odkar se je vrnil po poškodbi rame, Atletico znova zmaguje. Oblak je v ligi prvakov doslej odigral 25 tekem in kar šestnajstkrat zaklenil vrata. V tej sezoni je z 90,3 odstotka ubranjenih strelov najuspešnejši med vsemi evropskimi vratarji, prehitel pa je tudi italijanskega asa Gianluigija Buffona (86,7 odstotka). Oblak je bil med drugim junak zadnjega madridskega derbija v španskem prvenstvu, ko je Atletico v gosteh remiziral z Realom (1:1). Nasprotnika bosta povratno tekmo polfinala odigrala na stadionu Vicente Calderon, kjer bo Atletico odigral zadnjo domačo evropsko preizkušnjo pred selitvijo na modernejši objekt Wanda Metropolitano. Atletico ima v tej sezoni le še v ligi prvakov možnost za osvojitev lovorike, medtem ko je Real na dobri poti, da prvič po letu 2012 postane španski prvak.

Napadalni Monaco, obrambni Juve

Monaco je osvežil ligo prvakov z atraktivnim nogometom in taktiko usmeril v napad. V kneževini slavijo obetavnega in komaj polnoletnega Kylanna Mbappeja, ki se mu kmalu obeta prestop v enega od evropskih velikanov. Monaco zabija gole kot po tekočem traku, saj je na vseh štirih tekmah v izločilnih bojih proti Manchester Cityju in Borussii Dortmund dosegel vsaj po tri zadetke. V polfinalu bo naletel na neprebojni obrambni zid Juventusa, ki ga v skoraj 200 minutah ni mogel streti niti zvezdniški napad Barcelone. Stara dama je na desetih evropskih tekmah prejela le dva gola, tekmeca pa sta se v končnici lige prvakov pomerila že v sezonah 1997/98 in 2014/15, ko je bil obakrat uspešnejši Juventus. Torinčani so z letošnjimi nastopi v igri za trojček lovorik, saj so na pragu italijanskega naslova, v finalu pokala pa jih čaka Lazio. Na trgu vlada povečano zanimanje za usluge trenerja Massimiliana Allegrija, a je podpredsednik Juventusa Pavel Nedved že zatrdil, da ne bi smelo biti nobenih težav pri podaljšanju pogodbe.