Štiriindvajsetega julija, natanko tri leta pred začetkom olimpijskih iger, bodo v Tokiu izpeljali velik nacionalni olimpijski preizkus. Na t. i. Telework Day bodo podjetja, državna administracija in javna uprava pozvani, da se njihovi zaposleni ne odpravijo na svoja delovna mesta v japonskem velemestu, ampak delovne obveznosti opravijo na daljavo.

Oblasti se nadejajo, da bo takšen ukrep prinesel veliko pozitivnih učinkov, predvsem ko govorimo o zmanjšanju za Tokio značilnih velikih prometnih konic v javnem potniškem prometu. To ne bo prvič, da se bo kateri od gostiteljev olimpijskih iger odločil za takšen ukrep. Uspešno so konice in prometno gnečo preprečevali organizatorji olimpijskih iger leta 2012 v Londonu, ko se je kar 80 odstotkov podjetij v mestu odločilo za delovanje njihovih zaposlenih na daljavo.

Orjaško mesto in tradicionalni deloholizem

Tokio je pravzaprav za nas Slovence nepojmljivo orjaško velemesto. V največjem metropolitanskem območju na svetu živi že skoraj 40 milijonov ljudi, število pa vsako leto narašča. Vsem dobro poznana razglednica tega super metropolisa so do zadnjega prostorčka zapolnjeni vagoni vlakov podzemne železnice.

Za zdaj sicer še ni možno napovedati, kakšen bo učinek tega ukrepa. Vlada premiera Shinza Abeja si prizadeva omiliti, če ne že izkoreniniti, japonsko miselnost naroda deloholikov, kar je seveda povezano s tradicionalnim japonskim pojmovanjem predanosti in časti, ko celo japonski jezik pozna izraz za častno smrt na delovnem mestu zaradi prekomernega dela, izčrpanosti in izgorelosti – karoshi. Glavni medicinski vzroki smrti karoshi so srčni infarkt in možganska kap zaradi stresa. Stres pa lahko vodi tudi v samomor.

Japonska vlada je že razgrnila načrte, po katerih želi omejiti nadure oziroma stres in izčrpanost, utemeljenih s prakso "prostovoljno" nedokumentiranih neplačanih nadur, kar je glavni vzrok primerov karoshi. Eden izmed ukrepov za zmanjšanje stresa in depresije na delovnem mestu pa je tudi spodbujanje dela na daljavo.