Kajakaška zveza Slovenije (KZS) v novo olimpijsko obdobje do Tokia 2020 vstopa v zelo spremenjeni podobi, ki je posledica reorganizacije. Največja sprememba je na strokovnem področju, saj se je nekdanji odlični kajakaš na divjih vodah Jernej Abramič v slalomu po 15 letih trenerskega dela v sosednji Avstriji vrnil domov in postal vodja programa vrhunskega športa na KZS. Andrej Jelenc, ki je bil doslej deklica za vse, je postal direktor zveze, Jakub Marušič pa bo skrbel za organizacijo velikih tekmovanj v Sloveniji.

»KZS je bila že doslej po organizaciji in tekmovalnih dosežkih med najboljšimi na svetu. Vse skupaj želim do Tokia nadgraditi tako, da bodo tekmovalci postali še bolj vrhunski brez nihanj. Sodelovanje tekmovalcev s svojimi trenerji bo enako kot doslej, povezal pa bom vse znanje, ki ga imajo trenerji,« je poudaril Jernej Abramič. V Avstriji ga je v vlogi trenerja zamenjal rojak Jure Meglič, ki je na olimpijskih igrah v Riu de Janieru tekmoval za Azerbajdžan. Zaradi reorganizacije KZS so tekmovalci pozneje začeli priprave kot v preteklosti, a niso v zamudi, ker bo prva velika tekma sezone evropsko prvenstvo od 31. maja do 4. junija doma v Tacnu, zato ni potrebno spoznavanje s progo, ker jo dobro poznajo. Svetovno prvenstvo v slalomu bo tri tedne pozneje kot običajno – konec septembra v Pauju v Franciji, kjer so bili slalomisti že 14 dni na pripravah, pred tem pa del ekipe pozimi tudi v Združenih arabskih emiratih.

Potem ko je Peter Kauzer na olimpijskih igrah v Riu de Janieru s srebrom osvojil še edino kolajno, ki mu je manjkala v njegovi zbirki, gre 33-letni Hrastničan v novo sezono veliko bolj umirjen. Po stresni olimpijski sezoni si je privoščil tudi zelo dolg počitek. Letos bosta največji tekmovanji sezone v Tacnu in Pauju, kjer je nanizal že kopico zmag. V Tacnu je pred 12 leti s srebrno kolajno na evropskem prvenstvu začel osvajanje odličij, nato je zmagal na štirih tekmah za svetovni pokal. V Pauju je zmagal vedno, ko ni naredil napake.

»Čeprav sem osvojil vse kolajne, je motivacija na vrhuncu, saj je veslanje tisto, kar počnem najraje. Vztrajal bom vsaj do olimpijskih iger v Tokiu. Na Japonskem še nisem bil, zato je velik izziv, da si izborim še četrti nastop na olimpijskih igrah. Glede na to, kako težko je v kajaku priti na olimpijske igre, je na njih vsak konkurenčen za kolajno. Torej je jasno, kakšen je moj cilj. V sebi imam še dovolj energije in znanja, da sem enakovreden mladim. Potem ko imam doma kolajne z vseh največjih tekmovanj, nestrpno pričakujem naslednje sezone, da vidim, ali mi bo mirnost, ki je bila potrebna za osvojitev olimpijske kolajne, prinesla še kaj več,« je poudaril Peter Kauzer.

Občutil je vso veličino globalne odmevnosti olimpijske kolajne v primerjavi z odličji s svetovnih in evropskih prvenstev. Čeprav je star 33 let, je še vedno konkurenčen plejadi mladih tekmovalcev, ki so zelo napadalni. Tekmuje na izkušnje, ni več tako zaletav, obenem pa posluša telo, kdaj je potreben počitek, telesna pripravljenost pa pri njem nikoli ni bila vprašljiva. Vseskozi se je hitro znal prilagoditi tudi spremembam v tehniki, ker je imel dobre osnove od začetka kajakaške poti. »Spremembe v tehniki veslanja in modelih čolnov so zame le izziv, da ne zaspim. Ko so bile vožnje le še po tračnicah, je meni na nekaterih progah postalo že dolgčas,« je končal Kauzer.

Preostala olimpijca iz Ria kanuist Benjamin Savšek in kajakašica Urša Kragelj se najbolj veselita evropskega prvenstva v Tacnu. Ker kanu dvosed ni več olimpijska disciplina, je razpadel dvojec Luka Božič in Sašo Taljat. Želja vodstva KZS je, da bi vsaj na EP v Tacnu nastopila v kanuju dvosedu, a je malo možnosti. Reprezentančni dres si bosta skušala privoziti v kanuju enosedu, kjer pa je konkurenca v Sloveniji zelo ostra.