Za razliko od zadnjih petih olimpijskih iger, vključno z Naganom leta 1998, ko je liga NHL prekinila sezono, je vodstvo najmočnejše lige na svetu zdaj sklenilo, da liga NHL v sezoni 2017/18 ne bo prekinjena. Prekinitev namreč ni bila preveč priljubljena pri lastnikih klubov, tako da so tokrat pogajanja med njimi, Mednarodnim olimpijskim komitejem, združenjem igralcev NHL in Mednarodno hokejsko zvezo padla v vodo.

Kanada je leta 2010 v Vancouvru in 2014 v Sočiju zlato kolajno osvojila tudi po zaslugi enega najboljših igralcev NHL in zvezdnika ekipe Pittsburgh Penguins Sidneyja Crosbyja, ki ga tokrat na igrah ne bo. Prav tako to pomeni odsotnost Anžeta Kopitarja, a nekateri drugi hokejisti so že dejali, da bodo kljub temu nastopili, med njimi je na primer ruski ostrostrelec Aleksander Ovečkin.

Odločitev je kritiziral tudi vratar ekipe New York Rangers Henrik Lundqvist, ki je s Švedsko zlato olimpijsko kolajno osvojil leta 2006 v Torinu. Igralci so po večini mnenja, da olimpijski turnir dviguje ugled in priljubljenost hokeja po svetu, vodstvo lige NHL pa tega mnenja ni delilo, med drugim kajpak zaradi izpada dohodkov ob bistveno spremenjenem razporedu v času olimpijskih iger. Leta 2014 je Mednarodni olimpijski komite pristal na to, da igralcem pokrije zavarovalnino in potne stroške, kar je naneslo približno 14 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko za leto 2018 ni pristal na te pogoje.