52-letni Khalid Masood trenutno ni bil v nobeni preiskavi britanske policije, podatkov, da bi bil povezan s teroristi, Scotland Yard ni imel. Je bil pa v preteklosti že obsojen zaradi različnih dejanj – več napadov, posedovanja orožja in kršenja javnega reda in miru, poroča BBC. Ni pa bil nikoli obsojen zaradi s terorizmom povezanih dejanj.

Avtu se je izognila s skokom v Temzo

Včeraj popoldne je Masood na londonskem Westministrskem mostu z avtomobilom z enega konca mostu proti drugemu vozil po pločniku in podiral pešce. Pri tem je umrla ženska, stara okoli 40 let, in moški, star okoli 50 let, poroča BBC. Neka ženska se je napadu uspela izogniti s skokom v Temzo, a je poškodovana. Med ranjenimi je več turistov in trije francoski najstniki, ki so tam na šolskem izletu.

Napadalec je pot nadaljeval proti parlamentu, se zaletel v ograjo, vdrl na območje parlamenta in do smrti zabodel policista. Napadalca so policisti potem ustrelili. Britanska premierka Theresa May je danes razkrila, da je bil napadalec rojen v Veliki Britaniji, sicer stari znanec britanske obveščevalne agencije MI5, a »obrobna figura« nasilnega ekstremizma, poroča BBC. Odgovornost za napad je danes prevzela teroristična skupina Islamska država.

Ponoči policijska racija; sedem poškodovanih v kritičnem stanju

Vodja protiterorističnega oddelka londonske policije Mark Rowley je povedal, da je ponoči delalo več sto policistov, ki so preiskovali bivališča na šestih naslovih, poroča BBC. V racijah v Londonu, Birminghamu in drugje so policisti aretirali osem oseb.

Dan po napadu so v javnost prišle tudi podrobnejše informacije o žrtvah. Zabodeni policist je bil 48-letni Keith Palmer, med ranjenimi so tudi številni turisti, dva Romuna, pet Južnokorejcev in že omenjeni francoski dijaki. V napadu je bilo poškodovanih vsaj 40 ljudi, sedem od teh je v kritičnem stanju, še 29 se jih zaradi poškodb zdravi v bolnišnici, je za BBC še povedal Rowley.

Britanska kraljica je napad označila za »grozljivo nasilje«

Britanska kraljica Elizabeta II je v »mislih in molitvi« z vsemi tistimi, ki jih je prizadelo včerajšnje »grozljivo nasilje«, so sporočili iz britanske kraljeve palače.

»Ne bojimo se in naša odločnost ne bo nikoli popustila pred terorizmom. Teroristi ne bodo zmagali,« je zatrdila Mayeva.

Britanski parlament danes nadaljuje z delom

Zaradi včerajšnjega napada je spodnji dom britanskega parlamenta prekinil delo, zaposlenim in drugim je bilo naročeno, naj ostanejo v zgradbi, britansko premierko pa so po slišanih strelih z avtomobilom odpeljali na varno. Ostali so iz parlamenta odšli približno dve uri po incidentu.

Današnjo sejo so poslanci začeli z minuto molka, posvečeno žrtvam napada. Zabodenemu policistu so se z minuto molka poklonili pred sedežem britanske metropolitanske policije.

Izredni dogodek je včeraj vplival tudi na delo škotskega parlamenta. Predvideno je bilo, da bodo na zasedanju odločili, ali bodo na Škotskem izvedli nov referendum o samostojnosti ali ne. Razpravo so zaradi incidenta prekinili; z njo bodo nadaljevali prihodnji torek.