Westminstrska parlamentarna palača, ki naj bi bila poleg Downing streeta najbolj varovan del Londona in Britanije, ter njena okolica sta od danes popoldne odrezana od sveta. Samo uro po napadu, ko je bilo malokomu jasno, kaj se je zgodilo, sem bil pred Westminstrskim mostom, ki je bil zaprt. Nikomur, niti novinarjem, niso pustili na most, pred katerim je bila vrsta policijskih in reševalnih vozil. In nešteto policistov. In še veliko več ljudi, ki so drug drugega spraševali, kaj se je zgodilo. Vsepovsod so zavijale sirene policijskih vozil, tudi neoznačenih, in rešilnih avtomobilov. Zgoraj so krožili helikopterji. Eden, reševalni, je pristal kar na Westminstrskem mostu.

Prav ta most, ki je vedno, ob vsaki uri, od jutra do poznega večera poln pešcev, posebej turistov, ki se tam najraje fotografirajo, je bil prizorišče začetka očitnega terorističnega napada. Napadalec je, kot kažejo policijske informacije, z avtom z enega koncu mostu proti drugemu vozil po pločniku in podiral pešce. Najmanj dve osebi sta umrli na mostu, kritično ali huje ranjenih pa je bilo najmanj dvajset ljudi, ki so obležali. Med njimi so bili trije policisti, ki so se vračali z dela, in francoski najstniki. Neka ženska je v paniki skočila v Temzo. Rešili so jo in je kljub hudim poškodbam zunaj smrtne nevarnosti.

Do zaključka redakcije ni bilo dokončno znano, ali je šlo za enega ali več napadalcev. Bolj kaže, da je bil en sam in da je vozil po pločniku, dokler ni trčil v parlamentarno ograjo in je vozilo obstalo. Znano pa je - in to je res težko razumeti, posebej če je res šlo za enega in istega napadalca – da je svoj krvavi pohod nadaljeval pri vhodu v parlamentarno palačo, kjer je do smrti zabodel policista. Potem naj bi stekel proti vhodu, ki ga uporabljajo poslanci, tam pa so so ga ustrelili policisti v civilu. Menda ni hotel odvreči noža.

Panika tudi v parlamentu

Pred parlamentom je zaradi strelov zavladala panika. V bližini Westminstrske palače, kjer je tudi znamenita ura Big Ben, je vedno veliko ljudi; ob strelih so se razbežali. Tudi v parlamentu, kjer so poslanci slišali tri, štiri strele in veliko vpitja, je zavladala panika. Toliko večja je bila, ker je bila v parlamentu tudi premierka Theresa May, saj je ob sredah v poslanski zbornici dan, ko premierji odgovarjajo na poslanska vprašanja (tako imenovani »question day«). Poslanci so bili še zvečer »zabarikadirani« v parlamentu, dokler ni bilo jasno, kaj se dogaja oziroma ali gre za en napad ali za začetek česa večjega. Premierko pa so telesni stražarji zelo hitro pospremili do službenega vozila in jo odpeljali. Potem je vodila sestanek Cobre, posebnega odbora za izredne dogodke, ki ga poleg nje sestavljajo ključni ministri, policijsko in vojaško vodstvo ter vodilni ljudje iz varnostnoobveščevalne službe. Že kmalu se je po navedbah Bele hiše o napadu pogovarjala tudi s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Opozarjali so že dolgo

V Britaniji so pristojni za varnost pred terorizmom in terorističnimi napadi že zelo dolgo, posebno pa po napadih v Parizu in Bruslju (ta se je zgodil natančno pred letom dni) govorili, da ni vprašanje, ali se bo napad, podoben tokratnemu, torej z vozili in noži, zgodil, ampak, kdaj se bo zgodil. Zato so se pristojni za varnost Londončanov na to pripravljali in vadili že dolgo časa, nazadnje pred nekaj dnevi. In zato se obeta ne samo zelo podrobna preiskava dogodkov, ampak tudi odziva na napad. Po prvih ocenah je bil sicer hiter in učinkovit. Preiskava pa bo tudi pokazala, ali gre res za teroristični napad in ali je šlo za samotarja ali za člana katere od terorističnih celic.

Stopnja pripravljenosti je bila v Londonu doslej na drugi najvišji stopnji, po kateri je teroristični napad zelo verjeten.