Slovenska nogometna reprezentanca je odločna, da v nadaljevanju kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 ponovi jesenski predstavi proti Slovaški in Angliji, po katerih je prezimila na drugem mestu v skupini. Slovence v nedeljo zvečer čaka zahtevno gostovanje v Glasgowu proti Škotski, ki bo ravno na tej tekmi lovila zadnji vlak za podaljšanje možnosti za uvrstitev na šampionat v Rusijo.

Brez pogovora o primeru Kampl

Slovenska vrsta je že nastanjena v idiličnem okolju Brda pri Kranju, kjer je selektor Srečko Katanec na popoldanskem soncu že vodil sprostitveni trening. Medtem ko sta Robert Berić in Miha Mevlja naredila le nekaj krogov okoli igrišča, se je večja skupina zabavala z igranjem »pepčka«. Josip Iličić je na Brdo prispel z lažjo poškodbo gležnja, ki jo je staknil na nedeljski tekmi Fiorentine, zato ga čaka nekaj dni počitka, vendar bo za nastop v Glasgowu pripravljen. Katanec je tokrat odprl trening tudi za medije, saj reprezentanca še ni uigravala taktičnih zamisli, a se bo režim z jutrišnjim dnem znova zaostril.

Potem ko se je jeseni iskrilo v komunikaciji med Katancem in Kevinom Kamplom, je zvezdnik Bayerja znova zelo motiviran ob povratku v reprezentanco. Soigralci so mu pripravili topel sprejem in v izjavah enotno pozdravili njegovo vrnitev. Potem ko je reprezentanca jeseni objavila javno pismo z neposrečeno vsebino glede Kamplove odsotnosti, so vpleteni zakopali bojno sekiro brez posebnega pogovora na temo jesenskih dogodkov. Namesto pogrevanja starih zgodb so se reprezentanti osredotočili na prihajajočo tekmo, na kateri bodo skušali iztržiti vsaj remi, če ne zmage. »Zelo zahtevno bo v Glasgowu. Čaka nas trd dvoboj, zato bo pomembna priprava. Nove tri točke bi bile idealne, vendar vemo, kakšen je nogomet. Včasih ne gre vse po načrtih. Vemo, da so Škoti zelo robustni. Večina njihovih reprezentantov igra na Otoku, kjer je poudarek na fizični moči,« je povedal napadalec Robert Berić, ki je zaradi poškodbe manjkal na jesenskih tekmah s Slovaško in Anglijo. V zadnjem času se je vrnil v tekmovalni ritem, saj je za St. Etienne odigral sedem tekem.

Kakšne skrbi ima Katanec?

Sicer pa je selektor Srečko Katanec že prejšnji teden govoril o številnih skrbeh, ki ga tarejo pred začetkom priprav na pomembno tekmo v Glasgowu. Katanec se znova sooča s spremenljivimi klubskimi statusi legionarjev, saj so se nekateri pomembni reprezentanti v tujih ligah znašli na stranskem tiru. Na vezista Reneja Krhina so povsem pozabili v Granadi, zato je bilo za medije še najbolj zanimivo, da je pozimi kupil maserati za več kot 100.000 evrov. Do nedavnega je tudi reprezentančni kapetan Boštjan Cesar grel klop italijanskega Chieva, a je ravno v zadnjih tednih znova občutil tekmovalni pogon. Branilec Miral Samardžić nima urejenega statusa v turškem Akhisarju, zato bo tekmo na Škotskem morda začel Miha Mevlja, ki redno in uspešno igra za ruski Rostov. Potem ko se je v predtekmovanju lige prvakov meril s Fernandom Torresom in Robertom Lewandowskim, se je prejšnji teden soočil še z Zlatanom Ibrahimovićem. Katanec ima še najmanj težav na vratarskem položaju, saj je Jan Oblak v Atleticu ujel zmagovito formo.

Selektor bo na bočnih položajih najverjetneje zaupal Bojanu Jokiću in Aljažu Struni. Jokić je po pravi kalvariji s klubskim statusom vendarle našel zatočišče v Rusiji, medtem ko je Struna jeseni proti Slovaški in Angliji navdušil s predrznostjo. Slovenija veliko pričakuje od povratnika Kevina Kampla, zanesljiv status v udarni enajsterici imata tudi Valter Birsa in Jasmin Kurtić, ki redno nastopata v italijanski ligi. Benjamin Verbič se je v Köbenhavnu komaj vrnil po poškodbi trebušnega zidu. V napadu bo bržčas zaigral Robert Berić, konkurenta za konico napada sta tudi Milivoje Novaković in Roman Bezjak.