Vodja ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) je v odboru za obveščevalno dejavnost predstavniškega doma kongresa postavil na laž sedanjega predsednika Donalda Trumpa, ko je v sicer redkih javnih zaslišanjih zavrnil njegove trditve o prisluškovanju, ki naj bi ga v newyorškem Trumpovem sedežu izvajala administracija Baracka Obame. Hkrati je potrdil, da je FBI sprožil uradno kazensko preiskavo o morebitni ruski zaroti pri izvolitvi sedanjega ameriškega predsednika.

Prisluškovanja ni bilo

»Ob vsem spoštovanju do predsednikovih tvitov – glede prisluškovanja prejšnje administracije nimamo nobenih informacij, ki bi to potrdile,« je članom omenjenega kongresnega odbora dejal direktor FBI James Comey, ki je povedal, da je pooblaščen za enak odgovor v imenu celotnega pravosodnega ministrstva. Odbor je bil sicer zadolžen za preiskavo obtožb o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve, pri čemer je Comey potrdil, da je FBI od lanskega julija preiskoval morebitne poskuse vmešavanje Moskve v volilno kampanjo skupaj s Trumpovimi povezavami z rusko prestolnico. »Glede na to, da se preiskava nadaljuje in je zaupna, ne morem povedati, kaj natančno delamo in kako jo vodimo,« je dejal in dodal, da sama preiskava še ne pomeni, da bodo sestavljene kakršne koli obtožnice.

Donald Trump je Obamovo administracijo pred dnevi v tvitu obdolžil prisluškovanja, ne da bi kasneje ponudil kakršen dokaz za to, njegova obtožba pa je sledila medijskim navedbam, da se je novi pravosodni minister Jeff Sessions lansko jesen sešel z ruskim veleposlanikom v ZDA, zaradi česar se je slednji potem izvzel iz vsake preiskave o ruskem vmešavanju v volitve. Ameriške obveščevalne agencije tovrstno dejavnost Moskve premlevajo že dlje časa, utemeljujejo pa jo na Wikileaksovi objavi elektronskih sporočil vodilnih demokratskih predstavnikov med volilno kampanjo, ki so razgalili svojevrstno zaroto tabora Hillary Clinton proti njenemu strankarskemu tekmecu Bernieju Sandersu. Direktor agencije za nacionalno varnost (NSA) Mike Rogers je bil pred odborom bolj redkobeseden, je pa skupaj s Comeyjem potrdil, da nimata nobenih dokazov oziroma informacij o tem, da bi rusko vpletanje spremenilo izide volitev v Michiganu, Pensilvaniji, Wisconsinu, Floridi, Severni Karolini ali Ohiu, zveznih državah, ki so obveljale za ključne pri zadnjih predsedniških volitvah.

Za Trumpa so za vse krivi mediji

Izjave Comeyja in Rogersa so ocenili kot politično katastrofalne za Trumpa. Predsednik odbora, republikanec Devin Nunes, je uvodoma zanikal, da bi obstajale kakšne informacije o domnevnem Obamovem prisluškovanju, pravi udarci pa so prišli kasneje, ko je vprašanja zastavljal nekdanji tožilec, demokrat Adam Schiff. Prav ta je od obeh zahteval jasne odgovore glede Trumpovih obtožb o prisluškovanju in dobil nedvoumen odgovor, da tega noben predsednik ne more ukazati, odločno pa sta Comey in Rogers zavrnila tudi obtožbe, da so za Obamo Trumpu prisluškovale britanske obveščevalne službe.

Sam Trump je že po svojem običaju zaslišanje v kongresnem odboru spremljal s tviti, s katerimi je opozarjal, da bi bilo treba preiskati tudi demokratske stike z Rusijo, znova pa se je znesel nad nekaterimi medijskimi hišami. Bela hiša se je sicer za obtožbe o britanskem prisluškovanju Trumpu pred dnevi že opravičila, sam Trump pa je na tiskovni konferenci ob obisku nemške kanclerke Angele Merkel konec preteklega tedna krivdo za omenjene obtožbe zvalil na analitika televizije Fox, hkrati pa vztrajal, da so mu prisluškovali, ko je dejal, da imata glede tega s kanclerko nekaj skupnega. Namigoval je na razkritja nekdanjega sodelavca NSA Edwarda Snowdna, ki so razkrila ameriško prisluškovanje svetovnim voditeljem, med njimi tudi Merklovi. Iz Trumpove administracije pa so po razkritju, da še poteka preiskava ruskega vpletanja v predsedniške volitve, sporočili, da se s tem ni nič spremenilo, in zanikali zaroto z Rusijo. »Ni dokazov o zaroti Trumpa in Rusije in ni dokazov škandala med Trumpom in Rusijo,« je v pisni izjavi zapisal visoki uradnik administracije. Trump pa je kasneje na twitterju zapisal, da sta FBI in NSA pričala, da »Rusija ni vplivala na volilni proces«. Predsednik je posredno trdil še, da je informacije o povezavah njegovih sodelavcev z Rusijo novinarjem dal Obama. »Direktor FBI Comey ni zanikal, da je predsednika Obamo obvestil o klicih Michaela Flynna v Rusijo,« je tvitnil. Nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Flynna je Trump moral odpustiti, ker je lagal o stikih z Rusi.