Premierja Mira Cerarja je novica, da se bo proces sprejemanja delegiranega akta, s katerim želi Bruselj Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran, nadaljeval, negativno presenetila. »Teran je slovensko vino in ga ne damo. Za njegovo zaščito si bomo prizadevali do konca,« je poudaril. »Čvrsto vztrajamo na naši poziciji. Teran je vino slovenskega geografskega porekla, naše kakovostno, odlično vino, ki ga ne damo in za zaščito katerega bomo, če bo potrebno, uporabili tudi pravna sredstva,« je napovedal premier.

Židan: Reakcija komisarja me ni presenetila, sem pa žalosten

V Bruslju so danes pojasnili, da je komisija dodatne elemente, ki jih je v povezavi s teranom posredovala Slovenija, skrbno analizirala in sklenila, da ti ocene položaja bistveno ne spreminjajo. Zato se nadaljuje proces sprejemanja delegiranega akta.

Slovenija je prejšnji teden od Evropske komisije ponovno zahtevala, dostop do hrvaške vloge v celoti, opozorila pa tudi na mnenje evropske varuhinje za človekove pravice, da bi morala komisija pridelovalcem zagotoviti poln dostop do podatkov v hrvaški vlogi, z zavračanjem zahteve pridelovalcev pa da je ravnala nepravilno. Vendar pa je komisar Hogan le pisno sporočil, da je seznanjen z zaskrbljenostjo Slovenije, njena prošnja pa da se preučuje.

»Reakcija komisarja Hogana me ni presenetila, sem pa žalosten. Pričakovali smo, da se bo opredeli do suma, ali so hrvaški dokumenti ponarejeni ali ne, napisal pa je le, da ne vidi novih dejstev. Pričakovali smo tudi, da nam bo razkril hrvaške dokumente, a je napisal le, da razume našo zaskrbljenost,« je za STA poudaril kmetijski minister Dejan Židan.

Kaj prinaša osnutek akta?

Namen osnutka delegiranega akta, ki ga je Evropska komisija objavila minuli petek, je dodeljevanje izjeme pri uporabi imena teran. V njem je določeno, da se bo to ime lahko uporabljalo izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra.

Drugi členu osnutka akta določa, da je mogoče vina z zaščiteno oznako porekla Hrvatska Istra, proizvedena pred uveljavitvijo akta, prodajati do izčrpanja zaloge, tudi če ne spoštujejo pogojev za označevanje, opredeljenih v delegiranem aktu. Delegirani akt naj bi se uporabljal za obdobje od 1. julija 2013.

Akt bo do 14. aprila v javnem posvetovanju. Kaj objava tega osnutka pomeni z vidika napovedi predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da bodo preučili nova dejstva v povezavi s teranom, za zdaj ni bilo mogoče izvedeti.