Slovensko alpsko smučanje je po zaslugi Ilke Štuhec doseglo nov mejnik. Mariborčanka je postala prva Slovenka, ki si je priborila smukaški globus. Do njega je prišla z veličastno serijo vrhunskih dosežkov, ki jih je kronala s svojo najprepričljivejšo zmago v karieri, pri kateri sta se ji najbolj približali Američanka Lindsey Vonn in Italijanka Sofia Goggia z zaostankom debele sekunde.

S startno številko 1, ki si jo je izbrala ta čas najboljša slovenska športnica zaradi visokih temperatur, je bila Štajerka tako suverena, da je že ob pogledu na čas vedela, da jo bo težko prehiteti. Bila je namreč kar sekundo hitrejša kot na treningu, ko je z naskokom ugnala tekmice. Zaostanki za Ilko Štuhec so spominjali na zlato obdobje Hermanna Maierja, ko so tekmeci za njim zaostajali s sekundnimi zaostanki. Mariborčanka je vnovič dokazala, da je ta čas daleč najboljša drsalka na svetu, da ima med vsemi najboljši položaj na smučeh ter da se odlično znajde na spomladanskem snegu. Na takšnih konfiguracijah terena, kot je aspenska smukaška proga, je Ilka Štuhec nepremagljiva.

Ker podelitve najboljših v alpski kombinaciji, kjer si je smučarka ASK Branik že priborila prvo mesto, še ni bilo, je Ilka Štuhec prvič v rokah držala mali kristalni globus. »Kakšen je občutek? Zelo je težak. Težji, kot sem mislila,« je ponosno odgovorila Ilka Štuhec. »Nisem se obremenjevala z bojem za smukaški globus. Ves čas sem se pripravljala le na svoje smučanje, saj sem se zavedala, da imam lepo priložnost za nov vrhunski rezultat. Tu v Aspnu mi vse ustreza. Vesela in ponosna pa sem, da mi je najboljša vožnja uspela prav na tekmi,« se je veselila slovenska alpska smučarska junakinja. »Sezona je dolga in naporna, po drugi strani pa mi je kar žal, da se končuje. Še sama ne morem verjeti, kaj mi uspeva v tej sezoni,« je priznala Štuhčeva.

Padec Boštjana Klineta

Dominik Paris je dobil zadnji smuk in drugega v sezoni, potem ko je bil najhitrejši tudi na najprestižnejši preizkušnji v Kitzbühlu. Italijanu se je najbolj približal rojak Peter Fill, ki je imel največji nasmešek. V skupnem seštevku je namreč ubranil lansko smukaško lovoriko, potem ko je pred zadnjo preizkušnjo za Kjetilom Jansrudom zaostajal za 33 točk. Ker je bil Norvežan enajsti, ga je Fill prehitel za 23 točk. Zanimivo je, da je Fill postal najboljši smukač brez ene same zmage v tej sezoni, kar se je nazadnje zgodilo v sezoni 1993/94, ko je smukaški globus osvojil Marc Girardelli.

Poleg Jansruda je bil med najbolj razočaranimi Boštjan Kline. Mariborčan je grdo padel, prebil tri zaščitne ograje ter se ustavil šele ob stiku z gledalci. K sreči sta se mu pri visoki hitrosti odpeli obe smučki, tako da je kmalu vstal ter se s smučmi odpravil proti cilju. Pred zadnjim smukom sezone je bil celo v igri za končno tretje mesto v skupnem smukaškem seštevku, a je s šestega nazadoval na deseto mesto, saj so ga prehiteli Kanadčan Erik Guay, Švicar Carlo Janka, Avstrijec Matthias Mayer ter Francoz Adrien Theaux. »Naredil sem napako na delu, kjer je ne bi smel. Kriv sem povsem sam, saj drugi tekmovalci na tem delu niso imeli težav,« se je posul s pepelom Kline. »Imel sem srečo, saj sem jo dobro odnesel. Naučil sem se nekaj novega. Imam veliko rezerv, ki jih lahko izboljšam v naslednji sezoni,« je optimistično sklenil Kline.

Po smuku že nova priložnost Ilke Štuhec

V Aspnu bosta že dan po smukaških odločitvah na sporedu še zadnja superveleslaloma sezone, na katerih bodo nastopili trije slovenski alpski smučarji. Ilka Štuhec in Boštjan Kline sta redna udeleženca sklepnega dela sezone, prvič pa se bo med elito predstavil Martin Čater. Mariborčan si je zagotovil mesto med najboljšimi 25 superveleslalomisti s šestim mestom na zadnji preizkušnji v Kvitfjellu.

Glavna junakinja bo znova Ilka Štuhec, ki se bo po ameriški progi spustila z rdečo majico vodilne superveleslalomistke. Nosila jo bo prvič v karieri, saj je prevzela vodstvo po zmagi na zadnji preizkušnji v Crans Montani. Najbližja zasledovalka Tina Weirather Štajerki diha za ovratnik, saj zaostaja za 15 točk. Izenačen dvoboj obema alpskima smučarkama omogoča, da z zmago osvojita mali kristalni globus. Ob morebitnem vnovičnem uspehu Ilke Štuhec bo Mariborčanka osvojila že tretji mali globus v tej sezoni. »Načrt je enak kot vselej. Dati vse od sebe,« napoveduje Mariborčanka.

Pri moških je boj za superveleslalomskega kralja sezone že odločen. Kjetil Jansrud je bil v tej sezoni za tekmece premočan, saj ima pred rojakom Aleksandrom Aamodtem Kildejem 126 točk naskoka. Boštjan Kline bo poskušal z novo vrhunsko uvrstitvijo ostati med najboljšo deseterico, Martin Čater pa bo lovil točke svetovnega pokala, ki jih na finalu prejme le najboljša petnajsterica.