Ko so torej govorili, da so Slovenci smučarski narod, ni šlo zgolj za duhovičenje ali provokacijo. Slovenci so alpsko smučanje dobesedno nujno potrebovali, da so lahko izživeli svoje navijaške športne sanje. Če zapišemo v obliki travestije: za nekoga moraš navijati, pa čeprav je to smučar. Na tem mestu ne bi spet opevali velikih idej Dušana Senčarja, Toneta Vogrinca, bratov Gartner… A dejstvo je, da so takratni športni delavci z nekaj zanimivimi idejami začeli za promocijo Slovenije izkoriščati svetovni pokal v alpskem smučanju, ki je svoje prvo leto doživel leta 1966. Deset let zatem, 30. decembra 1976, je prvič nastopil Bojan Križaj, prvo ime slovenske alpskosmučarske šole. Nastopal je 12 sezon, dosegel je osem zmag, 33-krat je stal na stopničkah. Kljub mnogim uspehom tržiškega specialista za tehnične discipline je bil prvi Slovenec, ki je osvojil mali globus v svetovnem pokalu, Rok Petrovič – bil je najboljši slalomist na svetu v sezoni 1985/1986. Naslednjo sezono je slalomski globus dobil takrat že zelo izkušeni Bojan Križaj. Da, Slovenci smo brez dvoma smučarski narod, a v moški konkurenci sta to edina mala zlata globusa. Edina in oba še v času Jugoslavije. V ženski konkurenci je globusov več. V sezoni 1987/1988 je mali zlati globus v veleslalomu osvojila Mateja Svet, v sezoni 1999/2000 pa je mali globus v slalomu dobila Špela Pretnar. Največ je naše smučanje v svetovnemu pokalu dobilo v sezoni 2012/2013, ko je Tina Maze poleg velikega globusa za skupno zmago dobila še mala globusa v superveleslalomu in veleslalomu.

Da, Slovenci smo smučarski narod, ampak v vseh sezonah smučarskega svetovnega pokala nismo imeli veliko skupnih zmagovalcev. Do včeraj smo jih lahko našteli na prste ene roke. Tudi zato si letos navijači niso obetali kakšnih boljših rezultatov. A so bili že na začetku sezone presenečeni. Pojavila se je pozabljena, za številne izgubljena štajerska specialistka za hitre discipline. Smučarska s solidno bero mladinskih odličij, ki jih do leta 2016 nikakor ni uspela potrditi. Niti približno. Kot številni in kot številne je nekaj sezon smučala v senci Tine Maze. Toda Ilka Štuhec v tej sezoni ni bila več taka. Dosegla je sedem zmag v svetovnem pokalu. Če primerjamo, Mateja Svet je skupaj osvojila sedem zmag v svetovnem pokalu, Bojan Križaj skupaj osem zmag, torej toliko, kot jih lahko doseže Štuhečeva, če ji uspe zmagati še danes v superveleslalomu v Aspnu. Pravzaprav bo zaostala le za Tino Maze, ki je v sezoni 2012/2013 zmagala 13-krat.

A Ilki Štuhec je uspelo dobiti prvi smukaški kristalni globus, kar ni uspelo še nobenemu našemu smučarju. Niti Tini Maze.