Najboljša slovenska alpska smučarka v hitrih disciplinah Ilka Štuhec je na svojem zadnjem nastopu v sezoni potrdila superveleslalomski napredek. Mariborčanka se je z devetim mestom drugič v štirih dneh uvrstila med najboljšo deseterico ter sezono sklenila kot dvanajsta superveleslalomistka, kar je njen največji uspeh v posamični disciplini ob koncu sezone. Uro in pol kasneje je dobro slovensko bero dopolnil Boštjan Kline, ki se je z devetim mestom tretjič v karieri uvrstil med najboljšo deseterico, potem ko je bil v tej sezoni po enkrat drugi na smuku v Garmisch-Partenkirchnu in superveleslalomu v Hinterstoderju.

Ilka je zbrala več kot 300 točk

Oba slovenska smučarja sta imela v svojih nastopih še precej rezerve. Predvsem Ilka Štuhec, ki je v srednjem delu proge za las pravilno izpeljala enega od količkov. »Res je šlo za nohte. A sem si rekla, da danes pa že ne bom odstopila. Škoda za napako, a moram biti vseeno zadovoljna,« je sklepni nastop sezone komentirala Ilka Štuhec, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala prvič zbrala več kot 300 točk.

V idiličnem vremenu v St. Moritzu sta danes v ciljnem izteku izstopala ponosna očeta. 58-letni Tirolec Harti Weirather, svetovni smukaški prvak iz leta 1982, se je veselil nove zmage svoje hčerke ter v pogovoru za avstrijsko televizijo pohvalil veleslalomski in superveleslalomski napredek v tej sezoni. Nekaj grenkega priokusa je 58-letni doživljal le ob smukaških nastopih Tine Weirather. Medtem ko je Weirather vajen uspehov svoje naslednice, pa se je kot otrok veselil njegov kolega, Avstrijec Patrick Ortlieb. Nekdanji olimpijski in svetovni smukaški prvak se je navduševal nad prvimi točkami svetovnega pokala hčerke Nine, ki si je pravico nastopa na finalu priborila kot svetovna mladinska superveleslalomska prvakinja. Nina Ortlieb je zasedla enajsto mesto, njen 48-letni oče iz Bregenza pa je ob tem dejal, da ima najraje – smuk. Še en dokaz, da jabolko ne pade daleč od drevesa.

Popoln norveški dan v Švici

Drugo zmago v dveh dneh je dosegel Beat Feuz, ki skrbi za švicarsko evforijo na moški strani. Feuz je smučal sproščeno na krilih smukaške zmage. V ozadju je potekal izjemen troboj za superveleslalomski kristalni globus med Aleksandrom Aamodtom Kildejem, Kjetilom Jansrudom in Vincentom Kriecmayrjem. Avstrijec je podlegel pritisku ter odstopil, Kilde pa je potrdil superveleslalomsko prevlado ter premagal rojaka Jansruda. Ker je bil v superveleslalomskem seštevku tretji poškodovani Aksel Lund Svindal, je bil norveški dan v Švici popoln.

Vsi švicarski alpski smučarji skupaj pa niso tako priljubljeni kot Lara Gut. Švicarka si je na prizorišču, kjer je s 16 leti dosegla prvo zmago svetovnega pokala, z drugim mestom priborila superveleslalomski globus, potem ko je potrebovala 19 točk, da prehiti poškodovano Lindsey Vonn. Superveleslalom je bil na agresivnem snegu zelo težaven, tako da je bilo tako na ženski kot moški strani veliko odstopov. Pri moških je do cilja pridirkalo le 15 smučarjev, pri ženskah pa dve več.

Danes bo v St. Moritzu ekipna tekma, konec tedna pa še preizkušnji v obeh tehničnih disciplinah. Slovenijo bo zastopala le še Ana Drev, in sicer v nedeljo kot članica elitne veleslalomske sedmerice.