Javno pismo kočevske zdravnice Nives Prelesnik o težavah v tamkajšnjem zdravstvenem domu (ZD), objavljeno na facebooku konec februarja, in pred nekaj dnevi še pismo družinske zdravnice v odhajanju Milene Vidmar Romić sta dodobra razburili občane Kočevja. V pismih namreč opozarjata na neprimerne poteze direktorice zdravstvenega doma, sicer specialistke družinske medicine Polone Vidič Hudobivnik, ki je vodenje prevzela avgusta lani od dolgoletne direktorice Andreje Rako.

Prelesnikova med drugim novi direktorici očita, da je z »delanjem reda« v otroškem dispanzerju v stisko spravila 900 pacientov. »Otroški dispanzer v našem ZD ni bil klasičen dispanzer, kjer bi skrbeli samo za otroke. Takšna sestava dispanzerja je nastala iz razmer, ki so se v našem ZD pojavljale v preteklosti: vedno je na hitro odšel kak zdravnik,« piše Prelesnikova, ki med drugim opozarja, da bo po odhodu zdravnice Vidmar-Romićeve, napovedanem za 13. april, tako brez zdravnika ostalo skupno okrog 3000 pacientov.

V otroškem dispanzerju skrbeli tudi za odrasle bolnike

Vidič-Hudobivnikova pojasnjuje, da za otroke v ZD Kočevje skrbita dve zdravnici, Prelesnikova pa je ob tem skrbela tudi za odrasle paciente. »Otroški dispanzer je namenjen otrokom, za odrasle bolnike v naši regiji pa skrbi devet drugih zdravnikov. V ZD smo začeli urejati to področje že leta 2014, a se je v dveh letih in pol preopredelilo le nekaj več kot 200 pacientov. Zato smo zdaj, da bi končno vzpostavili zakonito stanje, večino odraslih bolnikov, ki so obiskovali otroški dispanzer, z dopisom prosili, naj si izberejo drugega zdravnika,« pravi Vidič-Hudobivnikova.

Otroška ambulanta je tako po novem namenjena zgolj otrokom, obratuje pa 40 ur tedensko v dopoldanskem času. »Ostalo je še okrog 900 pacientov, ki bi se morali opredeliti drugam. Jih je bilo pa pred leti še bistveno več. V zadnjih dveh letih sem tudi sama sprejela okrog dvesto njenih pacientov, torej ta postopek že teče. Poudarjam, nihče od zdravnikov v regiji ne zavrača pacientov, vsi kolegi z mano vred še opredeljujemo paciente. Nihče ne bo ostal brez svojega zdravnika,« poudarja Vidič-Hudobivnikova.

Upa sicer, da se jim bo s Prelesnikovo vendarle uspelo dogovoriti, da ostane. V nasprotnem primeru pa ambulanta nikakor ne bo samevala, zagotavlja. »Z razpisom bomo iskali novega zdravnika. Za nadomeščanje v ambulanti bo poskrbljeno. V hiši imamo specializantko, pa tudi kolegi iz regije so ponudili svojo pomoč, ki jo bom tudi izkoristila, če bo to potrebno.«

»Za vse bolnike bo poskrbljeno«

Tudi za 2000 pacientov, opredeljenih pri Vidmar-Romićevi, bo poskrbljeno, zagotavljajo v vodstvu ZD, najprej s stalnim nadomeščanjem, nato pa z novo zdravnico, ki pride predvidoma septembra. »Vlagamo tudi novo vlogo za referenčno ambulanto, katere nosilka bom sama,« še dodaja Vidič-Hudobivnikova, ki jo je prejšnji teden na podlagi anonimne prijave, češ da ne izpolnjuje vseh predpisanih pogojev za to delovno mesto, obiskal tudi delovni inšpektor, a nepravilnosti ni ugotovil.

Vidič-Hudobivnikova je prepričana, da je Romićevi, ki ima odprt tudi status samostojne podjetnice in dežura tudi v zdravstvenem domu v Škofji Loki, stopila na žulj, ko je začela urejati zadeve okrog soglasja za njeno delo pri drugem delodajalcu.

Župan Vladimir Prebilič ob tem ne skriva, da je bila njegova favoritinja za vodstvo zdravstvenega doma prav Vidmar-Romićeva, ki je nedavno izstopila tudi kot članica občinskega sveta in iz županove liste Moja Kočevska. Ko pa je še pred izbiro novega vodstva anonimna anketa med zaposlenimi pokazala, da ta kandidatka uživa le majhno podporo v samem zavodu, je tudi podpora sveta zavoda usahnila.