Električar Rok Cigale je bil nemalo presenečen, ko je med prenovitvenimi deli v pritličju kranjske gimnazijske stavbe našel vzidano bakreno skrinjico. Izkazalo se je, da gre za »časovno kapsulo«, vzidano ob gradnji stavbe, ki ji po oceni konservatorske svetnice dr. Nike Leben ni para na Gorenjskem. Vsebino bodo morali še natančneje preučiti, a zgodovinske vrednosti ji ne manjka. V posodi, ki je v zidu kljubovala času, so našli poslanico prof. Anton Štritofa, ob otvoritvi gimnazije v letu 1897. Pred gimnazijo je bil v njej kapucinski samostan, še zdaj pa je po svoji monumentalnosti posebnost na Gorenjskem.

Poleg spomenice so v skrinjici našli še celo vrsto dokumentov, od računov do poročila odbora dijaške kuhinje, časopise tistega časa in tudi kovance. Vse skupaj so očitno takratni graditelji namenili naslednjim generacijam,

Vsebina je dobro ohranjena tudi zato, ker so jo postavili tako visoko v zid, da je vlaga ni dosegla v taki meri, da bi uničila vsebino, je povedala vodja centra za restavriranje in arhiviranje Arhiva RS prof. dr. Jedrt Vodopivec Tomažič. Vseeno bo za stroko nekoliko poškodovana vsebina izziv, zlasti pozorno pa bo potrebno analizirati fotografijo. Ta naj bi dala bolj točen odgovor o tem, kdaj so »časovno kapsulo« dejansko shranili v nedrje častitljive stavbe, kjer je do zdaj šolanje uspešno zaključilo okoli 13tisoč maturantov.

Dijaki bodo ob vodstvu prof. Anite Omejec ob 120 letnici gimnazije letos jeseni pripravili tudi razstavo o stavbi, za katere je načrte izdelal Viljem Treo, zgradila pa jo je Kranjska stavbna družba.