Čeprav zaposleni v Orkestru Slovenske filharmonije niso sodelovali pri pripravi sprememb in dopolnitev sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Slovenska filharmonija, kot so jim v času stavke obljubili na ministrstvu za kulturo, so zdaj dejansko zadovoljni – pripravljalci sprememb naj bi praktično upoštevali vse zahteve stavkajočih.

Ena temeljnih zahtev članov orkestra je bila, da se poleg zamenjave direktorja Damjana Damjanoviča in dosedanjega šefa dirigenta Uroša Lajovica v interni akt javnega zavoda vnese pisno zagotovilo, da bodo lahko člani orkestra v prihodnje sodelovali pri izbiri umetniškega vodje oziroma šefa dirigenta. »Kaže, da je naša zadnja grožnja s ponovno stavko zalegla,« pravi Marina Kopše iz stavkovnega odbora orkestra. Po decembrski opozorilni stavki in novoletni stavki so namreč napovedali še en stavkovni dan, ki naj bi bil konec marca. Zdaj ga ne bo, ker so se zadeve na ministrstvu vendarle začele premikati.

Alenka Štrukelj, vodja službe za stike z javnostmi na ministrstvu, je povedala, da je predlog sprememb akta že v obravnavi v vladi, ni pa mogla povsem zagotovili, kdaj ga bo vlada potrdila. Lahko pa bi se to zgodilo že v tednu dni.

Ena osrednjih zahtev stavkajočih je bila zamenjava poslovnega direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča. Po komunikacijskem zapletu z ministrom Antonom Peršakom, ko prvi drugega ni dobro razumel, kdaj mora z vodstvenega položaja, se je očitno tudi priprava razpisa za novega direktorja nekoliko zavlekla. Na ministrstvu nam včeraj še niso mogli zagotoviti, kdaj točno bo razpis v javnosti, ga pa pripravljajo. im