Domači tekač Iivo Niskanen je včeraj v Lahtiju z naslovom svetovnega prvaka v starodobni disciplini 15 km klasično, kjer ni prerivanja in zlomljenih palic, temveč le ura, Finski prinesel ponos in zadoščenje ob izvedbi prvenstva, ki ima več kot le simbolni pomen ob 100-obletnici države. Z zmago 25-letnika, ki je prepričljivo premagal Norvežana Martina Johnsruda Sundbyja in Niclasa Dyrhauga, so se po dobrih petnajstih letih le zacelile rane zaradi dopinškega škandala ob prvenstvu 2001, ki je ranil tudi ponos naroda v ljudski panogi. Tek je na Finskem več kot šport, premagati Norvežane, Ruse in Švede pa je nacionalna zmaga. Glavno pa ob polnem stadionu šele pride.

V Lahtiju bo danes ena od prestižnih preizkušenj – ženska tekma štafet (ob 14. uri). Poleg kraljevskega maratona ima štafeta v smučarskem teku še posebej prestižen pomen. Je odraz moči celotne reprezentance in s tem bi se lahko ponašala tudi slovenska. Šesto mesto na tekmi svetovnega pokala pred 40 dnevi v švedskem Ulricehamnu je bilo zgodovinski dosežek. Pred slovensko so bile le štafete Norveške, Švedske, Finske, ZDA in Nemčije.

Če Anamarija Lampič, Katja Višnar, Lea Einfalt (prvi start na prvenstvu) in Alenka Čebašek ponovijo nekaj podobnega, bi to odtehtalo dosedanje povprečne dosežke in solo na sprintu. Najmočnejše karte imata v prvem polčasu v klasiki Lampičeva in Višnarjeva. »Tekmo na deset kilometrov v torek sem začela bolj zadržano. Lahko bi začela malce hitreje, a pred štafeto nisem želela slabega nastopa, kjer bo treba slediti ritmu drugih,« pravi Katja Višnar.

V psihologiji nastopa štafet je ena ključnih prva predaja. Odgovornost bo na ramenih najmlajše. »Največ veselja in zadovoljstva imam s tem, da nisem imela nobenih težav z zdravjem in lahko tekmujem vso sezono. Nisem izpustila niti enega prizorišča, zato nisem vseh moči usmerila samo na svetovno prvenstvo. In nisem še končala sezone. Imam še veliko željo, da zadržim turkizno majico v svetovnem pokalu,« je še vedno zelo motivirana tekačica Triglava, ki vodi v posebni razvrstitvi mladih tekačic do 23 let. Favorizirane Norvežanke bodo tekle v postavi Maiken Falla, Heidi Weng, Astrid Jacobsen in Merit Bjoergen.