»Zmagovalca bo nazadnje določila Ljubljana, o tem sem trdno prepričan.« Tako je v nedavnem intervjuju v tedniku Mladina poudaril ljubljanski župan Zoran Janković. Da bo zmaga na prihodnjih državnozborskih volitvah odvisna od podpore volilcev v prestolnici, verjamejo tudi v SD in DeSUS. Hkrati pa upajo, da jim bo pri nagovoru Ljubljančanov odločilno pomagal župan »najlepšega mesta na svetu«. Zato tako v DeSUS kot tudi v SD po naših informacijah že razmišljajo, kako bi Jankovića prepričali, da bi se predvolilno povezal prav z njihovo stranko in ji pomagal vsaj do zmage na levici, saj verjamejo, da Janši celo v primeru najboljšega rezultata koalicije ne bo uspelo sestaviti.

Med Erjavčevo in Židanovo stranko se poleg tekme za upokojence torej napoveduje tudi tekma za naklonjenost Zorana Jankovića. Ta je na naše vprašanje, kako gleda na željo SD in DeSUS po predvolilnem sodelovanju, odgovoril, da o teh govoricah ne ve ničesar. A so ga po naših informacijah nekateri v tej smeri že povprašali. Ne gre pa zanemariti, da starih zamer med ljubljanskim županom in politiki na levici (tako iz časa, ko mu ni uspelo zasesti premierskega mesta, pa tudi iz kasnejšega obdobja) ne manjka.

DeSUS bi ponudila koordinacijo infrastrukturnih projektov

V DeSUS so očitno ocenili, da bi pomoč ljubljanskega župana še zlasti lahko pritegnili s ponudbo na infrastrukturnem področju. Tako je mogoče slišati razmišljanje, da bi bil bodisi Zoran Janković sam ali pa kdo od njegovih tesnih sodelavcev idealna izbira za podpredsednika vlade, ki bi koordiniral velike infrastrukturne projekte. Pri tem ne gre spregledati, da so v deset dni starem gospodarskem programu stranke prav tem projektom namenili posebno pozornost, prvak DeSUS Karl Erjavec pa jih je v kongresnem nagovoru izrecno izpostavil. Zato naj bi bilo najbolj naravno, če bi skupno listo za volitve oblikovali DeSUS in Pozitivna Slovenija, so prepričani nekateri v DeSUS. Ob tem menijo, da je Jankovićev fiasko s sestavljanjem koalicije v zavesti javnosti že skoraj zbledel, zaradi majhne učinkovitosti sedanje vlade pa da volilci še bolj cenijo njegovo operativnost in menedžerske sposobnosti.

V SD so sicer o možnih ponudbah Jankoviću bolj skrivnostni, ocenjujejo pa, da je bolj naravno, da bi se Pozitivna Slovenija pred volitvami povezala prav z njimi. V tem prepričanju jih še utrjujejo besede ljubljanskega župana v že omenjenem intervjuju v Mladini, da je po duši socialdemokrat.

Biščak: Zgolj podpora je za zmago mnogo premalo

V Pozitivni Sloveniji so v zadnjih tednih nekajkrat javno povedali, da bo stranka šla na prihodnje parlamentarne volitve, a je iz dosedanjih Jankovićevih izjav mogoče sklepati, da njega na kandidatni listi ne bo. »Nisem pripravljen na parlamentarne volitve. Obdobje v parlamentu je bilo obdobje, ko sem najbolj trpel; to je bilo obdobje prevelikega besedičenja,« je dejstvo, da mu državna politika ne leži, ponovil v intervjuju za Mladino. Ob tem pa kot mimogrede navrgel: »Bomo videli, katere stranke bodo korektne do Ljubljane.«

Tudi te besede so v delu levice prepoznali kot Jankovićevo ponudbo podpore na volitvah. In se spomnili leta 2008, ko so prvaki SD Borut Pahor, Zares Gregor Golobič in LDS Katarina Kresal tik pred volitvami na Tromostovju družno nagovorili Ljubljančane, Zoran Janković pa jih je pri tem odločno podprl. Vendar pa je tedanji generalni sekretar Zares Bogdan Biščak prepričan, da Jankovićeva podpora za zmago levega trojčka ni bila odločilna, je pa pomembno prispevala h graditvi vere, da lahko levica premaga Janšo. Tedaj se je namreč iztekala štiriletna vladavina prvaka SDS.

Biščak ocenjuje, da je zgolj podpora za zmago na volitvah mnogo premalo oziroma ne šteje prav veliko. Pa najsi jo izreče Zoran Janković, Milan Kučan ali nadškof Zore. Njihove izjave bi bile pomembne – bodisi bi stranki veliko prinesle ali odnesle, če bi kandidirali za premiersko mesto. Tako pa se bosta, tudi če ljubljanski župan podpre bodisi DeSUS bodisi SD, za mandatarja potegovala Erjavec in Židan. »Če SD in DeSUS menita, da bi jima lahko Janković prinesel zmago na volitvah, naj ga postavita na prvo mesto. To je edino, kar pri volilcih šteje.« še pravi Biščak.

Zorko: Janković je v Ljubljani na vrhuncu popularnosti

»Zgolj Jankovićeva podpora neki stranki za njeno zmago ne bo dovolj. Ljudje bodo volili tistega, ki naj bi nato postal mandatar,« se z Biščakom strinja partner v raziskovalni družbi Valicon Andraž Zorko. Če pa bi Janković kandidiral na listi katere od strank in bi ga torej javnost dojela kot možnega mandatarja, ima ta stranka po Zorkovem prepričanju veliko možnosti za zmago. Pa naj bo to SD, DeSUS ali PS. »Janković je v Ljubljani na vrhuncu popularnosti, še v večji meri pa rezultate njegovega dela opazijo tisti, ki pridejo v prestolnico nekajkrat na leto,« pravi Zorko, ki drugih kandidatov, ki bi se lahko pohvalili s tako opaznimi rezultati, ne vidi.

Cerar je svoj kapital po njegovem prepričanju zapravil že v prvem letu vladanja, ki so ga pretresale številne neetične zgodbe. »Ko se nekoga prime vzdevek Cmerar, težko zmaga na volitvah.« Zorko možnosti za volilno zmago ne pripisuje niti Erjavcu. Prvak SD Dejan Židan ima po njegovi oceni določene prednosti, saj ga ne bremeni preteklost SD in ga javnost vidi kot dokaj uspešnega ministra, kar kaže tudi njegova visoka uvrstitev na lestvici najbolj popularnih politikov. »Vprašanje pa je, ali ga volilci vidijo kot mandatarja. Morda je za to še malo prezgodaj,« še dodaja Zorko.