Glavni trener smučarskih skakalcev Goran Janus je že določil četverico tekmovalcev, ki bodo zastopali slovenske barve na današnjih kvalifikacijah pred jutrišnjo posamično tekmo na svetovnem nordijskem prvenstvu v Lahtiju na Finskem. Janus bo v ogenj poslal Petra Prevca, Jurija Tepeša, Jerneja Damjana in Anžeta Laniška, ki bodo nastopili tudi na sobotni moštveni preizkušnji. Janus je zaradi slabe forme v domovino predčasno poslal Domna Prevca, kar je pogumna, a pričakovana odločitev.

Najmlajši od bratov Prevc je še vedno najboljši slovenski tekmovalec te zime, saj je na začetku sezone štirikrat stal na najvišji stopnički v svetovnem pokalu. Njegova forma je začela strmo padati po novoletni turneji, vse več pa je znamenj, da je sedemnajstletnik v napornem ritmu tekem pregorel. Najbolj moreče obdobje je doživel ravno na vrhuncu sezone v Lahtiju, kjer je zamočil prav vse skoke. Selektor Janus mu je ponudil zadnjo priložnost na treningih na veliki skakalnici, a je mladi slovenski tekmovalec ni izkoristil, saj je danes pristal pri le 76 metrih. »Po pravici vam povem, da sem se imel v Lahtiju prav dobro, če odštejem skoke. Vsaka šola nekaj stane. Zavedam se, da se bom moral v karieri še marsikaj naučiti. Podpiram odločitev trenerja Janusa, da odrinem čim prej domov in opravim veliko treningov. Še vsako leto me je takole 'udarilo po glavi',« je ob slovesu z evropskega severa povedal Domen Prevc.

Na veliki skakalnici se je od slovenskih tekmovalcev na ponedeljkovem treningu sicer najbolj izkazal Peter Prevc, ki si je danes privoščil prost dan na šampionatu. Povratnik v slovensko reprezentanco Jurij Tepeš je danes pozno popoldne dvakrat skočil blizu 120 metrov, od slovenskih tekmovalcev pa je najdaljši skok uspel Jerneju Damjanu (120,5 m). Današnje kvalifikacije se bodo v Lahtiju začele ob 17. uri.

Na drugi posamični preizkušnji na svetovnem prvenstvu pa se bodo danes pomerili nordijski kombinatorci. Naslov svetovnega prvaka brani Bernhard Gruber iz Avstrije. Na današnjem treningu je manjkala kopica najboljših tekmovalcev, Marjan Jelenko pa je na veliki skakalnici dosegel drugo daljavo dneva (126,5 metra). Vid Vrhovnik je skočil 100,5 in 102,5 metra.