Jubilej ob desetletnici prve slovenske smukaške zmage svetovnega pokala Andreja Jermana v Garmisch-Partenkirchnu je na najlepši način proslavil Boštjan Kline. Mariborčan je v olimpijskem Kvitfjellu prvič v karieri ugnal vso svetovno konkurenco in dosegel tretjo slovensko smukaško zmago, osmo moško uvrstitev na zmagovalni oder v najprestižnejši disciplini alpskega smučanja, skupno pa 77. slovensko zmago, 24. moško.

»Ob poslušanju Zdravljice sem se želel naužiti trenutkov ter uživati, saj sta bila na nižjih stopničkah olimpijski zmagovalec Avstrijec Matthias Mayer in sijajen Norvežan Kjetil Jansrud. Bilo je nepozabno,« je bil srečen Boštjan Kline. »Skušal sem biti neobremenjen. Uspela mi je res fantastična vožnja. Vse se mi je sestavilo. Nepozabno,« je razlagal glavni slovenski junak.

Kline je na zaradi vetra približno 15 sekund skrajšanem smuku napadel s startno številko 4. Mariborčan je v zgornjem delu proge izbral povsem svojo unikatno linijo, ki mu je prinesla največji uspeh v karieri. Najboljši smukači so v spodnjem delu zmanjšali zaostanek za Klinetom, a vsi po vrsti v zgornjem preveč zaostali, da bi se lahko borili za več kot drugo mesto. »Zmaga Klineta je čista kot solza. Izbral je neverjetno linijo ter bil preprosto najboljši. Res je sicer, da se je veter na progi menjaval, a pri rezultatih ni igral ključne vloge. Pomembnejša je bila priprava smuči in Stöckli se je v kombinaciji s tveganim smučanjem Klineta izkazal,« se je Klinetu in njegovemu proizvajalcu smuči poklonil avstrijska smukaška legenda Hans Knauss.

»Trdo smo garali, da smo tu, kjer smo. Boštjan si je zaslužil ta uspeh. Lepe občutke doživlja trener ob progi, ko ima tekmovalca na vrhu, na startu pa še tri, ki čakajo nastop. Bal sem se le, da bo proga postala vse hitrejša, kar se je v preteklosti v Kvitfjellu večkrat zgodilo. A na srečo se tokrat ni,« je bil zadovoljen Peter Pen, glavni trener za hitre discipline v slovenski reprezentanci. Do prvih smukaških točk svetovnega pokala v tej sezoni je z 29. mestom prišel Martin Čater, medtem ko sta bila Klemen Kosi in Rok Perko daleč od njih. Alpski smučarji se bodo jutri opoldne merili v smuku, v nedeljo opoldne pa še v superveleslalomu.

Sanjski dan se je nadaljeval popoldne, ko so nastopile alpske kombinatorke. Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je z odprtimi rokami izkoristila nepričakovano priložnost, potem ko je v superveleslalomu s startno številko 1 odstopila in se za las izognila padcu. Ko sta za Štuhčevo grdo padli še naslednji dve smučarki, Francozinja Tessa Worley in Švicarka Denise Feierabend, ki se je povrhu poškodovala, so se pri Mednarodni smučarski zvezi odločili, da je proga prenevarna ter da bodo start prestavili nižje. Zanimivo je, da so se zaradi nevarne proge številne alpske smučarke izognile nastopu, med njimi tudi Američanki Lindsey Vonn in Mikaela Shiffrin.

Ilka Štuhec je bila na skrajšanem superveleslalomu prepričljivo najboljša, Maruša Ferk pa je dosegla šesti čas. V slalomu je največji premik uspel svetovni prvakinji Wendy Holdener, ki je z 19. mesta napredovala na četrto. Presenetljivo dober slalom je uspel Federici Brignone, s katerim je Italijanka s sekundno prednostjo ugnala Ilko Štuhec, na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa se je uvrstila Avstrijka Michaela Kirchgasser. Maruša Ferk je s solidnim slalomom napredovala za eno mesto. Ilka Štuhec se je v skupnem seštevku svetovnega pokala prebila na tretje mesto, potem ko je prehitela Italijanko Sofio Goggio, ki je odstopila v superveleslalomu. Mariborčanki odlično kaže v skupnem seštevku alpske kombinacije, kjer ima pred zadnjo nedeljsko preizkušnjo (superveleslalom ob 10.30, slalom ob 13.30) 40 točk prednosti pred prvo zasledovalko Federico Brignone. Jutri ob 10.30 bo superveleslalom.