»Verjamem, da imam dovolj moči, da tudi v zadnjem delu sezone posežem po vrhunskih uvrstitvah. Zelo sem motivirana pred novimi izzivi,« je pred odhodom na novo enomesečno potovanje v domačem Mariboru sporočila najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec. Mariborčanko že danes čaka nova priložnost za vrhunsko uvrstitev. Na alpski kombinaciji bo med favoritkami, saj je dobila edino preizkušnjo v tej zimi. Štajerka je tudi zelo motivirana, potem ko se ji nastop na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu ni izšel po željah, saj je v slalomu odstopila in ostala brez uvrstitve.

V zadnjem mesecu tekem svetovnega pokala bodo najboljše alpske smučarke prepotovale pol sveta. Po podaljšanem koncu tedna v Crans Montani, kjer jih ta konec tedna čakata dve preizkušnji v alpski kombinaciji in superveleslalomu, se bodo odpravile v Južno Korejo, kjer se bodo za točke svetovnega pokala merile na olimpijski progi v Pjongčangu. Smuk in superveleslalom bosta imela posebno težo, saj se bodo na isti progi čez slabo leto delile olimpijske kolajne. Po olimpijski generalki bodo alpske smučarke znova odpotovale daleč proti vzhodu v Squaw Valley, kjer se bodo na olimpijskem prizorišču iz leta 1960 merile v slalomu in veleslalomu. Iz Kalifornije se bodo odpravile v Kolorado, kjer bo v Aspnu finale svetovnega pokala. Da bodo prej kot v mesecu dni evropske alpske smučarke obkrožile svet, bo poskrbela selitev v Evropo po 19. marcu, ko bo na sporedu zadnja tekma svetovnega pokala v sezoni 2016/17.

»Res ne vem, kakšen smisel ima, da imamo v nedeljo tekmo v alpski kombinaciji, nato pa vsi tečemo na letalo in se odpravimo na olimpijsko prizorišče. Menim, da je takšen tempo prenaporen, saj morajo biti tekmovalke na treningih smuka zbrane. Zaradi velike razdalje in časovne razlike to ne bo lahko,« meni Darja Črnko, mama Ilke Štuhec.

»Res je noro, da se bomo po naporni sezoni, ko smo imeli v tej zimi že tekme v Kanadi in ZDA, še enkrat odpravili na tako dolgo pot. Pomembnejše bo smučanje, na katero se bom maksimalno osredotočila. Naredila bom vse, da vas še v tej sezoni kdaj razveselim,« dodaja Štuhčeva.

Ker se je Lara Gut poškodovala na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu, bo imela Ilka Štuhec lepo priložnost, da Švicarko prehiti tako v superveleslalomski razvrstitvi, v kateri pred zadnjimi tremi tekmami zaostaja za 110 točk, kot skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer ima Gutova pred zadnjimi enajstimi tekmami 248 točk prednosti. Ta konec tedna bo Ilka Štuhec skušala osvojiti še mali kristalni globus v alpski kombinaciji, kjer je trenutno vodilna v seštevku svetovnega pokala.