Ilka Štuhec je v Sankt Moritzu po dveh rezultatskih razočaranjih v superveleslalomu in alpski kombinaciji dokazala vrhunskost in se zbrala v najpomembnejšem trenutku. V smuku je z naslovom svetovne prvakinje osvojila svojo prvo kolajno na velikem prvenstvu. Z njo bo prihodnjo sezono precej lažje obvladala pritiske v boju z olimpijskimi kolajnami. Mariborčanka je Slovenijo po večletnih uspehih Tine Maze obdržala na seznamu osvajalcev kolajn, kar je za prihodnost panoge zelo pomembno.

Izjemna konkurenca pri moških daje upanje številnim alpskim smučarjem v boju za najvišja mesta. Boštjan Kline je denimo za kolajno v smuku zaostal za 15 stotink, a ni bil četrti, temveč sedmi. Štefan Hadalin, ki je poleg Ilke Štuhec na svojem debiju na velikih članskih tekmovanjih v slovenski reprezentanci najbolj navdušil, je za slalomsko kolajno zaostal za manj kot pol sekunde. A je 21-letnega Vrhničana prehitelo devet tekmecev, s tremi desetinkami slabšim časom pa bi bil 18. Boj z alpskimi smučarskimi stotinkami v zadnjih sezonah pri moških spominja na atletskega v sprintu.

Ana Bucik in Maruša Ferk sta se v Sankt Moritzu s sedmim mestom v slalomu in osmim v alpski kombinaciji približali maksimumu. Ana Bucik je v slalomu naredila naredila napredek, s katerim se približuje elitni sedmerici, ki je za zdaj še korak pred tekmicami. Ana Drev v jeseni športne poti dosega osebne mejnike. S sedmim mestom je dosegla najvišjo uvrstitev na velikem tekmovanju, pri 32 letih pa se dobro zaveda, kje se skrivajo stotinke za preboj na olimpijske stopničke zmagovalnega odra.

Zrelostni izpit na velikih tekmovanjih sta opravila tudi Martin Čater in Miha Hrobat. Rok Perko in Žan Kranjec pa sta z razočaranjem v smuku in veleslalomu poskrbela, da življenje Slovencev v Sankt Moritzu ni bilo pravljično. Izpostaviti kaže še uspehe slovenskega trenerja Janeza Slivnika z avstrijsko reprezentanco v tehničnih disciplinah. Slovensko trenersko znanje je bilo od nekdaj cenjeno v tujini, uspehi z avstrijsko reprezentanco pa imajo dodatno težo. V Avstriji dobijo priložnost za delo le najboljši in že uveljavljeni trenerji, kamor nedvomno sodi Janez Slivnik.