V Lahtiju na Finskem že nestrpno pričakujejo začetek svetovnega prvenstva, ki jim je bilo zaupano pred petimi leti, ko so slavili zmago v konkurenci z Zakopanami, Oberstdorfom in Planico. Skoraj 700 tekmovalcev iz 60 držav se bo med 22. februarjem in 5. marcem v 21 disciplinah potegovalo za najvišje stopničke, kamor si po dosežkih v letošnji zimi želijo stopiti tako slovenski smučarji skakalci in skakalke kot smučarske tekačice. Organizatorji tako tekmovalcem kot obiskovalcem obljubljajo enega najbolj nepozabnih športnih dogodkov leta.

Obisk Lahtija napovedal tudi Thomas Bach

V Lahtiju bo po letih 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 in 2001 svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju potekalo že sedmič v zgodovini. Finci so na to še posebej ponosni, saj radi poudarijo, da tekmovanja tolikokrat ni gostilo še nobeno prizorišče, niti znameniti Holmenkollen. Čeprav se mesta z nekaj več kot 100.000 prebivalci drži sloves zimske športne Meke, pa je zanimivo, da je bilo leta 1952 tudi eno od prizorišč poletnih olimpijskih iger, saj so na tamkajšnjem stadionu Lahden kisapuisto gostili nekaj tekem olimpijskega nogometnega turnirja. A precej bolj kot nogomet je v Lahtiju priljubljen hokej na ledu. Njihova ekipa Pelicans v elitnem finskem prvenstvu nastopa od leta 1999, svetu pa je dala nekaj izvrstnih hokejistov, kot so Janne Laukkanen, Toni Lydman in Pasi Nurminen, ki se ponašajo z uspešnimi karierami v severnoameriškem tekmovanju NHL.

Prireditelji svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju sicer obljubljajo pester spremljevalni program, najbolj živahno dogajanje pa gre pričakovati na osrednjem mestnem trgu, kjer bo potekalo slavnostno podeljevanje medalj, in v navijaški coni. Če gre verjeti organizatorjem, bo vzdušje na tekmah vse prej kot klavrno, saj so že septembra prodali več kot 50.000 vstopnic, celotno prvenstvo pa naj bi si po njihovih napovedih v živo ogledalo kar okoli četrt milijona navijačev. Med njimi utegne biti tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki je napovedal obisk Lahtija v času prvenstva.

Slovenija v ogenj pošilja najmanj 21 tekmovalcev

Slovenska reprezentanca bo na severu Evrope okvirno štela 21 tekmovalcev, a se njihovo število lahko do začetka prvenstva še spremeni. Sodeč po uspehih v letošnji zimi bodo v ožjem krogu kandidatov za osvojitev kolajn smučarji skakalci in skakalke. Njihova glavna aduta bosta Peter Prevc in Ema Klinec. Slednja je s tretjim mestom v Pjongčangu prišla do drugega najboljšega uspeha sezone, potem ko je bila že druga v Oberstdorfu. V vzponu pa je tudi forma Prevca, kar je potrdil z zmago na tekmi v Saporu na Japonskem. Lanski zmagovalec v skupnem seštevku svetovnega pokala sicer ima posamično bronasto in srebrno odličje iz Val di Fiemeja izpred štirih let, praznih rok pa je ostal pred dvema letoma na prvenstvu v Falunu. Skakalci bi se v boj za odličja utegnili vmešati tudi na ekipni tekmi in tekmi mešanih ekip.

Z nižjimi pričakovanji se v Lahti odpravljajo smučarski tekači. V moškem delu odprave bi se Miha Šimenc, Janez Lampič in Miha Dolar zadovoljili že s prebojem med trideseterico, precej višje cilje pa so si zastavile njihove reprezentančne kolegice. Prva zmaga Anamarije Lampič v zadnji sprinterski preizkušnji v Pjongčangu v klasični tehniki je potrdila, da je pripravljenost slovenskih tekačic na smučeh dobra, do podobnih spoznanj pa je prišel tudi glavni trener slovenske tekaške reprezentance Stefano Soracco. »Glede na potek dela v zadnjem času sem prepričan, da lahko posežemo po dobrih uvrstitvah. Računam na eno izmed medalj v sprintu, kjer so dekleta najmočnejša,« pravi Stefano Soracco.

Zgodba zase so smučarski kombinatorci, kjer v letošnji sezoni prevladujejo nemški tekmovalci, ki so dobili kar 18 od 19 preizkušenj v svetovnem pokalu. Slovenija bo imela v tej disciplini dva predstavnika, mesto v ekipi pa ima za zdaj zagotovljeno le Marjan Jelenko, ki je točke letos osvojil dvakrat.