Avstrijec Stefan Kraft, bržčas najbolj vroč smučarski skakalec ta hip, je pometel s konkurenco na olimpijski skakalnici v Pjongčangu in tako še zaostril bitko za osvojitev velikega kristalnega globusa, kjer ima poljski adut Kamil Stoch le še sto točk prednosti. Peter Prevc se je s slabšim drugim skokom moral zadovoljiti s skromnim trinajstim mestom, je pa tako kot v kvalifikacijah prijetno presenetil Anže Lanišek in s četrtim mestom izenačil osebni dosežek v svetovnem pokalu. Domen Prevc je bil 17., Jernej Damjan pa 24.

Anže Lanišek na azijski turneji opazno dviguje formo, kar bi mu lahko prineslo vstopnico za bližajoče se svetovno prvenstvo v Lahtiju. Selektor Goran Janus je sicer že pred odhodom na Daljni vzhod določil peterico potnikov za šampionat, a bo dokončno odločitev sporočil po jutrišnji tekmi v Pjongčangu z začetkom ob 11. uri po srednjeevropskem času. Morda bo Slovenija odpotovala v Lahti celo s šestimi skakalci, kakor so se odločili v poljski vrsti, kjer bo potekala huda interna bitka za nastop na največjem tekmovanju te zime. »Zelo sem vesel za Laniška, ki je odlično skakal,« je poudaril selektor Goran Janus, ki je več pričakoval od Petra Prevca. Potem ko je bil na poletih v Oberstdorfu na stopničkah, je Jurij Tepeš že tretjič zapored zgrešil finalno serijo, kar je morda povezano z zamenjavo obutve, saj je v Saporo prispel z novim parom smučarskih čevljev.

Anže Lanišek, dvajsetletni skakalec mengeškega kluba, se je sicer šele tretjič v tej sezoni zavihtel med dobitnike točk v svetovnem pokalu in izenačil svojo najboljšo uvrstitev iz Nižnega Tagila, kjer je bil decembra 2015 prav tako četrti. V finalu Pjongčanga mu je uspela celo daljava dneva – 139,5 metra. »Vse se mi je izšlo po željah. Tukajšnja skakalnica je podobna ruskim napravam, najbolj pomembna pa je bila priprava na tekmo, saj nisem bil prav nič zmeden. Skakal sem podobno kot v celinskem pokalu, čeprav sem prepričan, da sem lahko še boljši. Ko si psihološko močan, so običajno tudi pogoji dobri,« je povedal Anže Lanišek, ki se kajpada veseli današnjega ponovnega izziva v Pjongčangu. Po napovedih vremenoslovcev bi lahko tekmo odpihnil močan veter, a s tem se tekmovalci ne obremenjujejo.

Pred tekmo v moški konkurenci so se na manjši olimpijski skakalnici za točke svetovnega pokala pomerila tudi dekleta. Olimpijska generalka bo prav gotovo ostala v posebnem spominu japonski rekorderki Sari Takanaši, ki si je z drugim mestom predčasno zagotovila že svoj četrti veliki kristalni globus. Slavila je njena rojakinja Juki Ito, na zmagovalni oder pa se je uvrstila tudi slovenska skakalka Ema Klinec. Enajsta je bila Maja Vtič, ki sprva sploh ni želela tekmovati v Aziji, Urša Bogataj pa je zasedla trinajsto mesto. »Zelo sem zadovoljna, saj smo dekleta precej izmučena zaradi dolgih potovanj. Imam težave s prilagajanjem na časovno razliko, zato slabo spim, povrhu pa sem tudi malce zbolela,« je razložila Ema Klinec, ki se bo na današnji tekmi poskušala še bolj približati japonskima tekmovalkama.