lka Štuhec je bila kos vsem pritiskom. Po dveh zamujenih priložnostih za osvojitev prve kolajne na svetovnem prvenstvu v superveleslalomu in alpski kombinaciji je danes eksplodirala ter bila na smuku življenja najhitrejša. Pri 26 letih je Mariborčanka postala svetovna prvakinja v kraljevi disciplini alpskega smučanja. V St. Moritzu je bila najhitrejša že na obeh treningih, na tekmi pa je bila še za slabo sekundo hitrejša. Zlato slovensko progo Engiadina je edina premagala pod minuto in 33 sekundami ter se veselila svojega daleč največjega uspeha v karieri.

»Ko sem v cilju zagledala zeleno barvo, ki je simbolizirala trenutno vodstvo, mi je padel kamen od srca. Bila sem srečna in vesela, da je vse skupaj za menoj. Ter ponosna na svoj nastop. Vedela sem, da sem naredila nekaj manjših napak, toda na takšni progi drugače ne gre. Tega sem se zavedala in nisem reagirala panično, temveč sem se vselej osredotočala na naslednje izzive,« je Ilka Štuhec opisala drvenje po 2633 metrov dolgi progi.

Dolgo čakanje na mestu vodilne

Sledilo je dolgo čakanje na mestu vodilne alpske smučarke. Mariborčanka se je nekajkrat usedla ter živela svoje sanje. Vsako minuto je bilo bolj jasno, da je slovenski šport dosegel nov mejnik. Da je po dveh zaporednih zmagah Tine Maze na velikih tekmovanjih, na olimpijskih igrah v Sočiju in svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku, Slovenija tretjič zapored zmagala v kraljevi disciplini alpskega smučanja.

»Ni enostavno čakati v cilju in spremljati tekmice. Po eni strani se zavedaš, da si bil do tistega časa najhitrejši, po drugi pa, da si odvisen od drugih. V tej sezoni se mi je večkrat izšlo, da so vse tekmice zaostale za mano. In tudi tokrat se je. Presrečna sem,« je podoživljala občutke slovenska alpska smučarska junakinja.

Srečna sedmica kos napadu

Pritisk na najboljšo slovensko alpsko smučarko je bil izjemen. Drzne tekmovalke so do številke 7, ki jo je nosila Štajerka, vsak nastop postavljale najboljše čase ter se veselile v cilju. Sicer so se zavedale, da je slavje pred nastopom Ilke Štuhec in Lindsey Vonn prezgodnje, a so navdušeno kazale čustva, ker so na zahtevni, atraktivni in hitri progi svoje delo opravile z odliko. Sedmica je bila tokrat srečna. Ilka Štuhec je bila na vseh vmesnih časih najhitrejša, kljub izgubi idealne linije v spodnjem delu pa je na ciljnem spustu obdržala dovolj hitrosti, da je prevzela vodstvo. Malce ga je ogrozila le še Lindsey Vonn, ki je pri 32 letih vendarle ujela novo kolajno na velikem tekmovanju, potem ko je morala priznati premoč še Avstrijki Stephanie Venier.

Najbolj čustvene trenutke je Ilka Štuhec doživela na podelitvi takoj po tekmi. Prizori so povedali več od besed. Vselej nasmejano Ilko Štuhec so ob poslušanju Zdravljice oblile solze, ko je podoživela številne vzpone in padce svojega športne poti in težkega življenja po petih operacijah kolena. Svetovna članska prvakinja je postala deset let po prvemu mladinskemu naslovu v Flachauu. Dokazala je, da je kos vsem pritiskom, da je tekmovalka za največje izzive, ki bo krojila svetovni vrh na preostanku sezone svetovnega pokala ter prihodnje leto na olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Najtežji teden življenja

»Za mano je najtežji teden življenja,« je priznala Darja Črnko. »V ekipi smo si rekli, da gremo na vsako tekmo kot na vsako drugo, a v St. Moritzu je kaj takšnega preprosto nemogoče. Toliko ljudi na vsakem koraku, toliko obveznosti, pričakovanj… Takšnih stvari ne moreš prezreti. Hočeš, nočeš, ti jemljejo energijo. Težko je. Večer pred tekmo smo imeli v ekipi vsi skupaj krizo. A tudi tej smo bili kos,« je dodala danes najsrečnejša slovenska mama. Po informacijah iz St. Moritza je v težkem večeru pred tekmo glavno vlogo odigral trener Grega Koštomaj. Celjan je vnovič našel ključ, s katerim je Ilko Štuhec pripravil, da je najpomembnejšo preizkušnjo življenja odpeljala najboljše med vsemi.

Večerna podelitev kolajne v obliki zlate snežinke v Parku Kulm je bila bolj sproščena. Slovenski alpski smučarski junakinji sta kolajno in priznanje podelila predsednik Mednarodne smučarske organizacije Gianfranco Kasper in predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar. Zdravljico, ki jo je v živo odpel tamkajšnji pevski zbor, pa je v družbi tisočih navzočih poslušala vsa slovenska reprezentanca.

Švicarkam brez Lare Gut ni šlo

Največ frustracij so danes doživeli v italijanski reprezentanci. Divja vožnja se je Sofii Goggia obrestovala do spodnjega dela proge, nato pa je na enem od zavojev senzacionalno ostala na smučeh, a izgubila preveč hitrosti, da bi lahko posegla po zmagi. Goggia je bila četrta, Italija pa je tudi v tretji končni odločitvi v St. Moritzu ostala brez kolajne. Razočarani so bili tudi v švicarskem taboru. Na treningih so bile Švicarke tik za Ilko Štuhec. Kot kaže, jim je poškodba Lare Gut odrezala krila. Sedmo mesto Fabienne Suter je precej manj, kot so si obetali pred smukaško preizkušnjo. Mariborčanka je Švicarjem odgovorila na najlepši način, potem ko so petkov kombinacijski smuk skrajšali ter favorizirali domače tekmovalke.

Zadovoljni so bili v avstrijskem taboru, saj je Stephanie Venier z drugim mestom zaokrožila komplet avstrijski kolajn. Mariborčanki se je poklonil tudi častni gost, najbolj znan švicarski športnik vseh časov Roger Federer, zmagovalec letošnjega OP Avstralije v tenisu.