Smo pripravljeni?

Kar 53 odstotkov prebivalcev Slovenije živi na območju, na katerem so potresi že povzročili veliko gmotno škodo (v prvih dveh desetletjih samostojne Slovenije smo zaradi neposredne škode ob potresih izgubili najmanj 20 milijonov evrov), a se kljub temu premalokrat odločamo za zavarovanje proti potresu. Zaskrbljujoče je, da je (neuradno) nezavarovanih kar od 25 do 30 odstotkov hiš in od 15 do 20 odstotkov stanovanj, številni domovi pa so zavarovani pomanjkljivo. Tako se tudi ob potresih velikokrat izkaže, da polica ni ustrezna, zavarovalna vsota pa je prenizka. Je med nezavarovanimi ali slabo zavarovanimi tudi vaš dom? Kljub temu, da živite na potresno aktivnem območju? Ste kdaj pomislili, kaj in kako, če potres zamaje prav vaša tla?

Tragične posledice in ogromna gmotna škoda

Slovenijo sicer manjši potres, ki ga ne občutimo, strese večkrat na dan. Od januarja do decembra lani je bilo pri nas zabeleženih več kot štiristo takšnih potresov. To priča, da se naša tla lahko tresejo prav v tem trenutku. Kdaj pa se bodo tla stresla tako močno, da bomo to začutili in utrpeli posledice, se ne da niti napovedati niti preprečiti. Vedeti pa moramo, da so posledice lahko katastrofalne. Na to nas je ponovno opomnila lanska serija močnih potresov nedaleč od nas – v osrednji Italiji. Terjali so več kot tristo žrtev in ogromno gmotne škode. Zadnje sunke so na tem območju začutili 18. januarja. Povzročili so katastrofalen snežni plaz, ki je hotel pod goro Gran Sasso premaknil za deset metrov in ga zasul. Reševalci so izpod plazu uspeli rešiti 11 oseb, 29 jih nesreče ni preživelo.

Kaj če potresna katastrofa doleti tudi nas?

Dejstvo je, da nas lahko. Kadar koli in kjer koli! Smo na to pripravljeni? Poznamo potresno varne točke? Smo poskrbeli za lastnino in dom? Da ob prvem močnejšem potresu ne bomo ostali brez strehe nad glavo in da bomo lahko odpravili nastalo škodo v našem domu, se je pametno poučiti o potresih, se pripraviti na pravilno ravnanje ter resno razmisliti o potresnem zavarovanju doma in nam ljubih stvari. Zavarovalniški strokovnjaki opozarjajo: »Potresov ne znamo napovedati, niti jih preprečiti. Lahko pa se nanje dobro pripravimo in dom ustrezno zavarujemo!« Pri tem nikar ne oklevajmo in ukrepajmo že danes. Da ne bo prepozno!

Vir: www.generali.si