Še posebno dobro se pri potresu obnašajo hiše, zgrajene po sistemu križno lepljenih plošč, ki imajo izjemne gradbene in fizikalne lastnosti, kot so statična trdnost, ognjevarnost, toplotna izolativnost in kumulativnost.

Pravilna povezava celotne konstrukcije

»Sodobna arhitekturna zasnova hiš, ki je na severni strani zelo zaprta, na južni pa precej odprta, narekuje pravilno povezavo celotne konstrukcije, če želimo zagotoviti potresno odpornost hiše. Za križno lepljene plošče se je v številnih preizkusih izkazalo, da se po potresu brez težav povrnejo v izhodiščno lego, konstrukcija pa ne utrpi večjih poškodb. Gradnja po tako imenovanem sistemu CLT (ali KLH) je zato nadvse primerna zlasti na potresnih območjih,« poudarja Žan Pritržnik, direktor podjetja Lesoteka hiše iz Slovenj Gradca.

Več lesa kot v drugih montažnih hišah

Po mnenju strokovnjakov gre za najbolj potresno odporen način gradnje, ki zdrži tudi potres magnitude 7,0 ali 8,0 (za primerjavo, nedavni potres v Italiji je imel magnitudo 6,0). »V Ljubljani, ki je potresno območje, smo do zdaj postavili eno tako hišo,« še pravi Pritržnik. Med prednostmi Lesotekinih hiš iz križno lepljenih plošč velja omeniti še, da je vanje vgrajenega štirikrat več lesa kot v druge montažne hiše, kar ugodno vpliva tudi na počutje ljudi, ki v taki hiši živijo.

Iz slovenskega lesa od gozda do hiše

Podjetje Lesoteka hiše je v petih letih dokazalo, da je mogoče z razvojem in gradnjo lesenih hiš ustvariti presežke. Direktor Žan Pritržnik s 15 sodelavci prisega na butičnost in unikatnost, njihove projekte, med katerimi so tako individualne hiše kot tudi vrtci, odlikujejo naravni materiali, sodobna arhitektura, moderen dizajn in kakovostna izdelava. Lesotekine hiše so zgrajene pretežno iz slovenskega, koroškega lesa, pri čemer podjetje obvladuje celotno verigo, od gozda do hiše. Njihove hiše stojijo ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Avstriji, Nemčiji in v Švici. Kot družbeno odgovorno podjetje so se lotili tudi gradnje lesenih vrtcev. Za prvega, ki so ga postavili v bližini Slovenj Gradca, so dobili nagrado lesena ikona 2016 za arhitekturno in oblikovalsko odličnost v lesu.