Eden najboljših kolesarjev zadnjega desetletja Bradley Wiggins končuje svojo športno pot. Na cesti je Wiggins prenehal nastopati že na začetku letošnje sezone, še vedno pa je zmagoval na dirkališču. Pojavljala so se ugibanja, da bi lahko Wiggo nadaljeval na dirkališču v paru z Markom Cavendishem, a temu očitno ne bo tako.

Bradley Wiggins je bil rojen v Ghentu, kjer sta z mamo živela zaradi njegovega očeta Garyja, ki je bil dirkališčni kolesar. Po vsega dveh letih sta Garyja zaradi težav z drogami in alkoholom zapustila in se preselila v hišo materinih staršev v Killburnu, kjer je Bradley odraščal.

Postal je osrednja figura britanskega kolesarske preporoda v zadnjih dveh desetletjih. Kot prvi britanski kolesar je rumeno majico na dirki po Franciji pripeljal v Pariz in takrat dejal, da »otroci iz Killburna ne bi smeli zmagovati na Touru.« Uspehu na največji dirki sveta je dodal še osem zlatih olimpijskih medalj, med katerimi izstopa slavje v kronometru na domačih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012.

Zlato v Londonu, kraljica in gin

Zmage so ga povzdignile do slave, s karizmatično osebnostjo pa si je pridobil status pop ikone. Wiggins, ki je kljub debeli denarnici dolgo živel v enosobnem stanovanju v Londonu, je bil ljubljenec medijev zaradi brezkompromisnih in včasih nepremišljenih izjav. Po zmagi v Londonu je na vprašanje, kaj bo počel v naslednjih dneh, odgovoril: »Najprej bom obiskal kraljico, potem pa se ga bom 'nagonil' z ginom.« Zlata medalja v Londonu in zmaga na Touru sta mu prinesla tudi viteški naziv.

»Srečen sem, da sem lahko živel svoje sanje in izpolnil otroške cilje, da postanem profesionalni kolesar. Življenje sem posvetil športu, v katerega sem se zaljubil že v mladosti. V zadnjih 20 letih sem spoznal in dirkal s svojimi idoli, sodeloval z najboljšimi trenerji na svetu in doživel uspehe, ki si jih nisem predstavljal niti v sanjah. Otroci iz Killburna ne bi smeli zmagovati na Touru in olimpijskih igrah. No, zdaj vidite, da lahko« je v izjavi za javnost zapisal Wiggins.

Afera s terapevtskimi zlorabami črna pika izjemne kariere

Izjemno popularnost Wigginsa je v zadnjih mesecih nekoliko omajala afera z domnevno zlorabo prepovedanih poživil pod krinko terapevtskih izjem zaradi astme in alergije na cvetni prah. Afera je zamajala podobo Skyja kot ekipe moderne, čiste dobe kolesarstva, čeprav Wigginsu in ekipi na koncu niso dokazali nič prepovedanega, je pa bilo njihovo ravnanje precej sporno.

Britanec se je na odhod iz aktivnega kolesarstva začel pripravljati že pred dvema sezonama, ko je osnoval svojo ekipo do 23 let, poimenovano kar WIGGINS. V njej se kalijo mladi britanski kolesarji, postala je valilnica talentov za ekipo Sky, Wiggins pa nadzira dogajanje v moštvu. Po neuradnih informacijah naj bi bil Wiggins pripravljen dirkati še eno sezono na dirkališču in na cesti zmagati dirko Paris - Roubaix, ki je ostala njegova neizpolnjena želja, a naj bi mu pri Skyu namignili, da bo bolje, če se umakne iz pelotona in pusti, da se vihar počasi poleže.

Wiggins se tako pri 36 letih poslavlja z 31 profesionalnimi zmagami na dirkah najvišje ravni, 13 štarti na tritedenskih dirkah, zmago na Touru in naslovom olimpijskega ter svetovnega prvaka v kronometru in svetovnim rekordom v vožnji na eno uro. Zavidanja vredna kariera, ki je trajala 15 let.