Osvežilci prostorov

Strokovnjaki so potrdili, da številni osvežilci prostorov poslabšajo astmatična obolenja ter vplivajo na reproduktivni razvoj. Prepolni so strupenih in nevarnih snovi, ki so tudi kancerogene. Ko osvežilce v pršilih ali priključene v električno vtičnico uporabljamo v notranjih prostorih, je koncentracija škodljivih snovi stokrat večja, kot bi bila zunaj. Le poglejte na embalažo, kjer običajno piše, naj jih uporabljamo v prezračenih prostorih, zraven pa so znaki, ki opozarjajo na škodljivost! Namesto komercialnih osvežilcev prostore odišavite z eteričnimi olji, ki imajo enak, a neškodljiv učinek.

Sveče

Študija komisije za varnost potrošniških izdelkov v Ameriki je pokazala, da 40 odstotkov sveč v prosti prodaji vsebuje živosrebrne žice v stenju. Običajno jih je mogoče najti v dišečih svečah. Dišeča olja namreč omehčajo vosek, zato izdelovalci dodajo v stenj živo srebro, da ga naredijo bolj čvrstega. Izpostavljenost velikim količinam živega srebra še posebno škoduje malčkom, saj lahko privede do hormonskih motenj, težav v obnašanju, težav pri učenju in drugih zdravstvenih problemov. Pred nakupom sveč zato preverite, kako in iz katerih materialov so izdelane. Neškodljive so sveče iz naravnih materialov, denimo čebeljega voska.

Barve in laki

Barve in laki vsebujejo hlapljive delce, ki lahko vodijo v rakava in številna druga obolenja. Na te toksine so še posebno občutljivi otroci, ker njihov imunski sistem ni dovolj razvit, da bi jih zavaroval. Bodite pozorni, ko kupujete te materiale, in raje izberite narejene na naravni osnovi. Tudi lepila, barvice in označevalci naj bodo izdelani na vodni osnovi, odrecite pa se nakupu tistih, ki vsebujejo aceton, heksan, heptan ali toluen.

Šamponi

Morda vas bo presenetilo, vendar morate vedeti, da so običajni šamponi prepolni škodljivih snovi. Ker znanstveniki njihov vpliv na ljudi še preučujejo, ni gotovo, ali povzročajo raka ali ne. Če ne želite tvegati, lahko namesto kupljenih šamponov doma sami naredite takšne iz naravnih sredstev. Na primer: olupite limono in kumaro ter ju zmešajte v mešalniku, zmes pa uporabite kot šampon.

Antiperspiranti

Običajni dezodoranti in antiperspiranti proti potenju v glavnem vsebujejo sestavine, ki lahko sprožijo raka. Ti izdelki so narejeni tako, da ostanejo na našem telesu še dolgo potem, ko jih uporabimo, kar povečuje absorpcijo kemikalij skozi kožo. Izogibajte se tem nevarnim izdelkom in uporabljajte naravna dezodorantska sredstva.

Plastične zavese za prho

Plastične zavese za prho ali kad iz polivinilklorida (PVC) so strupene. Vsebujejo namreč številne hlapljive spojine in vrsto škodljivih kemikalij, med njimi svinec, živo srebro, krom in kadmij. Hitro hlapljive snovi dražijo oči in dihala, povzročajo glavobol in slabost, škodujejo jetrom, ledvicam, spolnim organom in imunskemu sistemu. Nekatere spojine povzročajo tudi raka. Če kupujete kopalniško zaveso, preverite, da ne vsebuje PVC, še bolje pa je, če izberete zaveso iz blaga.

Vir: www.yumama.com